banner_aire_bonart_horitzontal

Exposicions

La Fundació Joan Miró presenta la mostra fotogràfica "Bo Bardi apareix en Gaudí vist per Gomis"

La Fundació Joan Miró presenta la mostra fotogràfica \
bonart barcelona - 03/02/19
Juntament amb Joan Miró, Joaquim Gomis va ser un gran promotor de l’obra i el llegat d’Antoni Gaudí. De fet, Gomis va ser un dels fundadors de l’associació Amics de Gaudí, de la qual va ser nomenat president el 1952, en ple auge de l’arquitectura moderna. També va publicar diversos fotollibres amb les seves fotografies de projectes emblemàtics de l’arquitecte. Bo Bardi apareix en Gaudí vist per Gomis es pot veure a l’espai de fotografia al vestíbul de la Fundació Joan Miró des del 15 de febrer fins al 2 de juny de 2019.
L’any 1956, Lina Bo Bardi va viatjar a Barcelona i va quedar fascinada per l’obra d’Antoni Gaudí. Coneixia l’arquitecte a través del seu mentor, Bruno Zevi, un dels principals impulsors de l’arquitectura orgànica i de la necessitat d’harmonitzar l’ésser humà, el seu hàbitat i el seu entorn. Després de l’impacte de la visita, Gaudí i el seu extraordinari sentit de la natura van esdevenir per sempre més un referent i una influència palpable en l’obra de Lina Bo Bardi, que es va comprometre a difondre l’obra de l’arquitecte català en l’àmbit internacional. En paral·lel a l’exposició temporal dedicada a Lina Bo Bardi, al vestíbul de la Fundació Joan Miró s’exposa la sèrie fotogràfica que Joaquim Gomis va dedicar a l’arquitectura gaudiniana. A banda de retratar Joan Miró i la seva obra, Joaquim Gomis ja fotografiava Gaudí el 1943 i fou un dels fundadors de l’associació Amics de Gaudí, de la qual fou president el 1952, en un moment en què l’hegemonia de l’anomenat Estil Internacional feia que l’arquitectura de Gaudí es veiés gairebé com una aberració. Fruit d’aquesta admiració, i sempre en companyia de Joan Prats, Gomis va publicar diversos llibres de fotografies, anomenats fotoscops, on posa en relleu l’obra arquitectònica de Gaudí amb gran preciosisme. Les imatges mostren detalls significatius d’algunes de les construccions més emblemàtiques de l’arquitecte, com la Pedrera, la Sagrada Família i el Parc Güell. Fins al 2 de juny es podran veure a l’espai de fotografia al vestíbul de la Fundació, i a partir del 20 de juny s’uniran a l’exposició Joan Miró. Sèrie Gaudí, que rellevarà la mostra sobre Lina Bo Bardi a les sales temporals.
Joaquim Gomis i Serdañons (Barcelona, 1902-1991) va ser empresari, fotògraf, promotor artístic i primer president de la Fundació Joan Miró de Barcelona (1972-1975). Durant més de cinc dècades, va desenvolupar una àmplia i rigorosa producció fotogràfica, que va estar vinculada amb els posicionaments artístics més avançats de la seva època. Va ser membre fundador d’ADLAN (Amics de l’Art Nou, 1932-1936) i de Club 49 (1949-1971), dos dels grups més actius en la difusió de l’art d’avantguarda a Catalunya entre 1930 i 1970. Des de l’any 2012, la Fundació Joan Miró programa exposicions de fotografia al seu vestíbul. A partir de l’acord amb els hereus de Joaquim Gomis i la Generalitat de Catalunya, la Fundació s’encarrega de gestionar l’Arxiu Gomis, a més de difondre’n el fons i de potenciar l’estudi de la seva obra. Amb aquesta voluntat s’hi exposa temporalment l’obra de Gomis, alternant-la amb mostres d’altres fotògrafs que, com ell, alternen la pràctica de la fotografia amb altres activitats professionals.
A la imatge, Joaquim Gomis. Antoni Gaudí © Hereus de Joaquim Gomis, 2019
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014banner-oro-180x180

Et poden
Interessar
...

DP_Bonart-1280x150px