970x250_appec2021

Notícies

TEISA organitza unes voltes d'slot a Banyoles per La Marató de TV3

bonart Banyoles - 17/12/20
TEISA organitza unes voltes d\'slot a Banyoles per La Marató de TV3
Peral_Banner-Bonart_180x180AAFF-Banner-Bonart-180x178px-A-land-is-a-land
L'empresa banyolina Transports Elèctrics Interurbans SA (TEISA) organitza, aquest diumenge dia 20 de desembre (11 h) a l'Slot Garage de Banyoles, unes voltes en un circuit d'slot (scalextric) per recaptar fons per La Marató de TV3 en un dels actes del seu centenari. El grup gironí va iniciar els actes per celebrar els cent anys el març passat precisament en aquest mateix escenari, però per la pandèmia ha provocat que la majoria s'haguessin de suspendre. La col·laboració amb La Marató de TV3 s'ha pogut mantenir en el programa i les voltes d'slot es faran amb una rèplica feta amb impressora 3D d'un autobús elèctric de TEISA de 1920.

En aquest acte hi prendran part Ester Busquets, tinent d'alcalde de Banyoles; el president de TEISA Lluís Coromina, el director-gerent Àlex Gilabert i el coordinador del centenari Ricard Planas; Francesc Castañer (president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany), Albert Comas (president del CN Banyoles), Pau Teixidor (president del CE Banyoles), Montse Oller (CEO del Grup Agrienergia), Isa López (directora de la Fundació Estany), Núria Carreras (vicepresidenta de Càritas al Pla de l'Estany), Loren Gómez (Companyia Cor de Teatre) i representants del Banyoles Slot, entre altres.

L'acció tindrà lloc a l'Slot Garage Banyoles, un espai que aposta per l'electromobilitat i que comparteixen Banyoles Slot, TEISA, la Fundació Lluís Coromina i Agrienergia. Els beneficis es destinaran a La Marató de TV3 i durant l'acte se sortejaran dues rèpliques d'un autobús de TEISA dels anys 20 del circuit d'slot i un circuit Scalextric Compact.

Una quinzena d'activitats per celebrar el centenari

La commemoració del centenari havia de tenir lloc durant tot un any -fins al març del 2021- amb diferents propostes, la major part de les quals comptaven amb la col·laboració de diverses entitats, col·lectius i artistes vinculats a les comarques gironines. La primera acció havia de ser a la Volta Ciclista Catalunya, amb presència de TEISA al punt d'arribada a l'etapa de Banyoles. També s'ha de presentar un llibre sobre el centenari, una publicació editada per TEISA i coordinada pels periodistes Jordi Grau i Andreu Mas, en què hi participen diversos artistes com Francesc Guillamet, Albert Serra o cabosanroque, entre d'altres. Una altra producció per commemorar l'efemèride és l'estrena de l'espectacle Llàgrimes de sirena de Cor de Teatre, sobre l'emergència climàtica. També s'havia programat una col·laboració amb l'artista Marcel·lí Antúnez durant l'exposició Girona Temps de Flors, que decoraria un dels busos de la Línia 6 gironina.

Altres activitats previstes eren dues jornades castelleres amb Marrecs de Salt, coincidint amb la mateixa exposició de flors i amb Fires de Girona; activitats escolars a l'espai Garage Slot de Banyoles; una activitat en col·laboració amb la 17a edició de l'(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles; l'entrega de l'arxiu històric de TEISA a l'arxiu comarcal del Pla de l'Estany (un treball a càrrec de Joan Carles Salmerón) i la participació en la tercera edició del Gran Premi FIE, organitzat per la Fundació Isidre Esteve. També està previst un conveni amb l'ONG Azahara, organització que té com a objectiu fomentar l'emprenedoria social i impulsar projectes culturals, inclusius i de cooperació internacional; una subhasta solidària del Seat 600 "Renéixer" -transformat en un cotxe-natura a càrrec de l'artista Assumpció Mateu-, els beneficis de la qual aniran destinats a ajudar els damnificats pel temporal Gloria (GEiEG i UniGirona) i a l'entitat Plant for the planet; participació a l'RCR Summer Workshop d'Olot, amb un programa interdisciplinari al voltant del videoart, l'arquitectura, la mobilitat sostenible i les arts escèniques; i estrena d'un documental sobre la història de TEISA realitzat per Banyoles TV, entre d'altres.

La intenció, quan es pugui, és tancar el programa d'activitats del centenari amb l'exposició dels 100 anys de TEISA, una mostra a càrrec dels diversos artistes que han col·laborat en el centenari com cabosanroque, Yurian Quintanas, Albert Serra, Francesc Guillamet, Esteve Martínez, i el col·lectiu d'Artsites Outsiders de la Fundació Estany, entre d'altres. A més, es presentaria l'escultura del centenari, realitzada per l'artista Josep Ponsatí.

Nous reptes de futur

Amb la commemoració dels cent anys de l'empresa, TEISA s'havia marcat diversos objectius per a la dècada vinent, com seguir noves mesures de respecte al medi ambient, optimitzar les rutes actuals i millorar la comoditat dels més de 5,5 milions d'usuaris anuals. Tot i la COVID-19, en el futur el grup empresarial de transport se seguirà apostant per vehicles de baixes emissions, investigant les noves tecnologies i els nous combustibles; i engegarà nous projectes amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, com el projecte "Bus Ràpid" (BRT) entre Salt i Girona. El que sí que s'ha pogut portar a terme les últimes setmanes és la connexió interregional les comarques gironines i la Catalunya Nord. TEISA també s'han presentat els resultats després del primer any de funcionament del servei de transport a la demanda a través d'una aplicació mòbil que permet gestionar reserves i aportar solucions per als entorns rurals amb baixa densitat de població. A més, segueix treballant en la renovació de la flota de vehicles, amb la intenció de millorar i modernitzar els serveis actuals.

Presents a quasi tot el territori gironí i part del barceloní

El grup TEISA (Transports Elèctrics Interurbans SA) és una empresa familiar que es va fundar el 13 de març del 1920 a Banyoles. Compta amb 62 línies de transport regular i a la demanda i amb un centenar de rutes escolars i de transport adaptat, a més d'oferir serveis turístics i d'excursions d'àmbit nacional i circuits internacionals en autocar. TEISA és present a quasi tot el territori gironí i part del barceloní, ja que dóna servei a poblacions com Sant Feliu de Guíxols, Girona, Banyoles, Olot, Ripoll, Camprodon, Puigcerdà, Figueres, Santa Coloma de Farners, Sant Hilari Sacalm, Sant Celoni, Vic i Barcelona, entre d'altres.

L'any passat va rebre un reconeixement per l'aposta per la sostenibilitat en les flotes de vehicles. Es tracta del Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, que reconeix l'aposta pel medi ambient i la reducció de gasos contaminants de la flota de la companyia. Als últims tres anys han invertit set milions d'euros en la renovació de busos i d'autocars. També el 2019, TEISA i l'empresa alt-empordanesa David i Manel van sumar esforços i van quedar integrades dins del mateix grup d'empreses dedicades al transport de viatgers en autocar i en autobús. Aquest no és el primer cop que TEISA s'annexiona amb altres empreses, ja que el 2015 va entrar a formar part del Grup La Hispano Hilarienca, fundada el 1927 i amb serveis de transport escolar a les comarques de La Selva i el Gironès.

A les imatges de Pere Duran/Nord Media, a dalt, les voltes en el circuit d'slot es faran amb rèpliques d'un autobús de TEISA del 1920. I a sota, el març passat es va presentar el centenari de TEISA a l'Slot Garage de Banyoles. A la foto, Ricard Planas, Miquel Noguer, Lluís Coromina i Àlex Gilabert.

Et poden
Interessar
...

Banner 817x68 CAT