M-CCX-TESLA-Banner-817x68px-CAT
Errekaleor amplia el seu museu a l\'aire lliure

Notícies

Errekaleor amplia el seu museu a l'aire lliure

bonart vitoria-gasteiz - 01/03/19
180x180-1Baner_Claramunt_Bonart_360x356
El barri okupa gasteiztarra de Errekaleor estrena mural. Ho fa amb motiu de l'aniversari del 3 de març quan la Policia va assassinar a cinc treballadors després a l'assemblea que celebraven a l'Església del barri de Zaramaga. Un d'ells, Romualdo Barroso, era veí de Errekaleor. Per això, el nou mural recorda el que ha passat i realitza, a més, una menció especial a Salvador Puig Antich, anarquista i antifeixista català assassinat per mitjà de garrot vil en el matí del 2 de març de 1974. "El grup de treball de cultura de l' barri em va traslladar el seu desig d'integrar el mural que recordava Puig Antich i així ho he fet ", explica l'autora.

Amb el mural "Sena", instint en euskara, de l'artista Irantzu Lekue són ja 21 els murals que componen aquest museu a cel obert. Lekue és la primera artista alabesa que deixa empremta al barri del street art de Vitòria - Gasteiz. L'obra, de 65 metres quadrats representa a la part superior i a través d'una grisalla el moment en què la Policia gasea l'església mentre els obrers reunits intentaven sortir cap a l'exterior. La nova obra té inspiració picassiana i a les imatges carregades d'angoixa i desesperació els acompanya el monument al 3 de març, que incorpora en el seu interior diferents escenes d'aquests tràgics successos. "He volgut fer servir una paleta de colors molt reduïda per dotar l'obra de contrastos i augmentar el seu valor simbòlic. Per això ús predominen el negre, el blanc, el gris i el vermell", explica l'muralista de Vitòria.

Entre els muralistes i artistes de 'street art' que han deixat les seves obres destaquen Blu (Itàlia) conegut com el Bansky italià, Tomás Facio (Argentina), Barricada Gràfica i El Yako (Xile), Ocu i Kerozen (Romania) o Nicole Salgar (EUA). També han pintat a les parets Escif, Manolo Mesa, Zora i Juli; Andrea Btoy o El Rei de la Ruïna. L'origen d'aquesta ruta muralística alternativa, allunyada del tradicional circuit turístic de la ciutat, es remunta a l'assentament del moviment 'okupa' on hi havia gent amb inquietud artística, que pintava i volia expressar els seus missatges a través de les seves parets. Amb el temps, Errekaleor ha anat estenent els seus invitacions a artistes mundialment reconeguts i el barri s'ha convertit així en una referència per als amants de l'art urbà o street art.

Et poden
Interessar
...