Emociona't_Banner_817x68_2

Notícies

Macba i la Fundació Daniel & Nina Carassi impulsen un seminari internacional entorn a artefactes mòbils

bonart Barcelona - 14/03/19
Macba i la Fundació Daniel & Nina Carassi impulsen un seminari internacional entorn a artefactes mòbils
Peral_Banner-Bonart_180x180180x180-1
Macba i la Fundació Daniel & Nina Carassi impulsen Allez!, un seminari internacional entorn a artefactes mòbils, que es clourà el dia 16 de març de 2019 amb una jornada festiva oberta a tots els públics a la Plaça dels Àngels.

Les pràctiques artístiques i les pedagògiques comparteixen una llarga genealogia d’experiències mòbils en què els aspectes lúdic, estètic i racional es despleguen en diversos nivells d’intensitat. Propostes que al llarg del darrer segle han adoptat formes molt variades: des de les missions pedagògiques del govern de la Segona República a Espanya fins a la Boîte-en-valise de Duchamp, la gran vaca mecànica de Lina Bo Bardi o el grup de teatre La Barraca de Federico García Lorca. En diversos nivells i de formes diferents, aquests dispositius inscriuen la seva estratègia en la intersecció entre pràctiques artístiques, experimentació pedagògica i investigació social.

Allez! Pràctiques ambulants i museus dispersos parteix del desig del Macba i la Fundació Daniel i Nina Carasso de generar un espai de reflexió i experimentació entorn dels recursos didàctics mòbils que afavoreixen l’educació en les arts. Des de maletes, estoigs i caixes pedagògiques fins a museus, biblioteques i cinemes ambulants ―propostes vinculades amb la tradició de l’art postal o les roulottes-estudis de gravació―, es tracta d’iniciatives institucionals o autogestionades que miren de fer mutar el territori i investigar altres formes de relacionalitat.

Ferran Barenblit, director del MACBA, ha agraït la coorganització amb la Fundación Carasso d’un projecte que situa a l’educació en el centre de la pràctica de l’art indicant:  “Si tradicionalment s’ha considerat l’educació com una eina per explicar allò que fa l’art, nosaltres la considerem en el centre de les pràctiques artístiques. “Allez!” qüestiona moltes de les normalitats assumides a través de les que entem l’art i la institució cultural i educativa. Al mateix temps, gràcies a la complicitat de la Fundación Daniel i Nina Carasso “el projecte incrementa la nostra relació amb el context francès i expandeix la xarxa"  ha destacat.

Per la seva banda, Pablo Martínez, cap de programes del MACBA, ha comentat el fet que, juntament amb la Fundació Carasso “el museu barcelonés estigui liderant la reflexió sobre aquest tipus de propostes educatives. Abans de començar és una fita haver convocat a més d’una trentena de projectes catalans, espanyols i francesos per trobar-se tres dies, i treballar i debatre sobre les sobre práctiques artístíques  i educació expandida“.

Per la Fundación Daniel y Nina Carasso, Allez! "és un punt de trobada en el qual convergeixen institucions i agents culturals que dinamitzen o s'interessen per recursos mòbils que porten l'educació artística més enllà. És una celebració crítica i reflexiva d'un eix menys conegut de les pràctiques de mediació cultural, al qual estan convidades artistes, gestores, educadores, docents i usuàries de dispositius mòbils. A imatge dels museus sobre rodes o de l'art postal, volem que sigui un detonant d'experiències estètiques, educatives i de canvi en les polítiques culturals ", comentà durant la presentació Carlos Almela, responsable de programa - Arte Ciudadano en la Fundación Daniel y Nina Carasso.

El programa d’Allez! s’articularà a partir d’un conjunt de propostes. D’una banda, una trobada de projectes amb taules de treball a fi de reflexionar sobre alguns dels aspectes que configuren aquestes pràctiques, (motivacions, sostenibilitat, autonomia o avaluació); la trobada comptarà amb un espai permanent obert on es generaran dinàmiques de mediació per compartir experiències i projectes. En segon lloc, tallers amb diversos artistes i col·lectius sobre la construcció d’artefactes mòbils, l’elaboració de protocols d’artista i la mediació itinerant i experimentació. En tercer lloc, un seminari amb una conferència i dues taules rodones entorn de l’agència d’aquestes pràctiques, l’educació expandida i la possibilitat d’imaginar pràctiques institucionals que vagin més enllà d’entendre l’escola com a públic massa.

Per últim, se celebrarà una jornada pública i festiva amb la presència i activació d’alguns artefactes (cinema, tallers...).

A la imatge, Allez!.

Et poden
Interessar
...

300x600-Gaudí - Gene