BannerFCC_Bonart
2021: l\'any del baró Thyssen

Notícies

2021: l'any del baró Thyssen

bonart madrid - 19/01/21
BONART_180x180Impremta Pages - banner-180x178
En aquest 2021, el 13 d'abril, es compleixen cent anys del naixement de Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza (1921-2002) i el Museu que porta el seu nom des de 1992 ho commemora amb un seguit d'exposicions i activitats. La celebració va arrencar a l'octubre amb la inauguració de l'exposició Expressionisme alemany a la col·lecció del baró Thyssen-Bornemisza (que es pot visitar fins al 14 de març).
"Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza va ser, abans de res, una persona enamorada per la pintura - explica Juan Ángel López-Manzanares, comissari de la commemoració d'aquest centenari-. Sense haver mostrat de jove gran interès per l'art, al llarg de la seva vida va ser involucrant més i més activament en la seva defensa i promoció. No només va completar la col·lecció del seu pare, sinó que la va fer actual amb adquisicions d'art modern. Així mateix, la va obrir al públic i va facilitar que molta gent pogués gaudir d'ella a través d'exposicions i estudis especialitzats".
En efecte, el baró va heretar el 1947 una col·lecció d'art que va augmentar amb obres mestres de l'art clàssic i, des de 1961, amb un dels millors conjunts privats de pintura dels segles XIX i XX. Va voler que les seves obres romanguessin unides i va voler, també, compartir-les, el que el va portar a signar, el 1988, un acord de préstec -que es convertiria en venda definitiva cinc anys després- de 775 obres a l'Estat espanyol, germen del Museu Nacional Thyssen-Bornemisza.
A la ja esmentada exposició dedicada a l'expressionisme alemany, el seguiran Orfebreria, pintures i escultures a la col·lecció del baró Thyssen-Bornemisza (16 mars de 2021-23 de gener de 2022), Pintura italiana dels segles XIV a l'XVIII de la col·lecció del baró Thyssen-Bornemisza al MNAC (26 d'octubre de 2021-9 de gener de 2022) i Art americà en la col·lecció Thyssen (23 de novembre de 2021-26 de juny de 2022), totes elles a les sales de la col·lecció permanent. A més, continuarà l'exhibició dels retrats del baró pintats per Lucien Freud.
Pel que fa a altres activitats, cal destacar el cicle de conferències sobre expressionisme alemany (20 i 27 de gener i 3, 10 i 17 de febrer), els conservatoris educatius: el baró Thyssen-Bornemisza com a col·leccionista (gener-març de 2021), el procés de restauració davant del públic de Jove cavaller en un paisatge, de Vittore Carpaccio, i la posterior exposició dels resultats, així com la jornada de portes obertes del dia 13 d'abril, data exacta del naixement del baró.
Un simposi, concerts i altres iniciatives s'aniran anunciant al llarg de l'any i, com la resta d'accions, conformaran el microsite dedicat a aquest centenari, en el qual es publicaran vídeos, conferències i altres recursos:
https://www.museothyssen.org/centenario-baron-thyssen-bornemisza-2021
Segons López-Manzanares, "la seva decisió de portar la seva col·lecció a Espanya en la qual va ser determinant el paper de la seva esposa, Carmen Cervera va constituir una de les majors contribucions modernes a la cultura del nostre país. Per tot això, amb motiu del centenari del seu naixement, el Museu vol expressar l'agraïment de tots amb un gran homenatge: un any dedicat a la seva persona, amb exposicions, restauracions, conferències, simposis, accions educatives, vídeos, podcasts ..., iniciatives per celebrar el seu gran llegat".

Et poden
Interessar
...