FCC-Segell-banner4
ArtsLibris s’estrena en el món del cinema

Certàmens

ArtsLibris s’estrena en el món del cinema

bonart barcelona - 07/04/19
La-Galeria-201602-recursthumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
ArtsLibris compleix deu anys. Amb aquest motiu especial, amplia el programa d’activitats paral·leles a la fira i la implicació amb les institucions culturals. Amb el títol ‘Explica’m un llibre. Els llibres d’artista en el cinema’, ArtsLibris s’estrena en el món del cinema i organitza una projecció especial que tindrà lloc el dissabte 27 d’abril a la Fundació Antoni Tàpies, coincidint amb la fira, que aquest any s’organitza de divendres 26 a diumenge 28 d’abril, a l'Arts Santa Mònica. D’aquesta manera, ArtsLibris amplia el seu rang d’activitats: fira, seminari, col·leccionisme, fòrum de debat i, ara, cinema. La sessió està comissariada per Mela Dávila.
Del cinema documental a les ‘versions esteses’ a la pantalla a manera de llenç, les connexions entre els llibres d’artista i el cinema són múltiples. Aquesta primera sessió se centra en el documental, i presenta tres pel·lícules de mig metratge de tres grans creadors: Ed Ruscha, Valérie Mréjen i Ulisses Carrión. En els tres films, les convencions del gènere documental són interpretades amb diferents graus de llibertat.
The Books of Ed Ruscha. | Ed Ruscha (director), Mason Williams. 1969. 38 min. V.O. en anglès sense subtítols. | En aquesta peça, que forma part de la breu filmografia d’Ed Ruscha, l’artista californià compon un irònic «documental» sobre els seus llibres d’artista en el qual l'absència de guió previ i la pretesa solemnitat del registre es combinen, com succeeix en les seves altres pel·lícules, en una divertida autoparòdia. El protagonista del film és el guitarrista i compositor Mason Williams, qui, amb una actitud desenfadada que per moments frega l’irreverent, fulleja, rellegeix i comenta els icònics títols de Ruscha —Twenty-six Gasoline Stations, Some Los Angeles Apartments i Every Building in Sunset Strip, entre d’altres— mentre es pren una copa i gaudeix del capvespre.
Bookworks Revisited. Part 1: A Selection. | Ulises Carrión. 1987. 36' 33'' min. Vídeo transferit a digital. Color, so. V.O. en anglès amb subtítols en espanyol. | Mirant de cara a la càmera i
sostenint els llibres a les mans, en aquesta pel·lícula Ulises Carrión comenta, un per un, uns noranta títols del seu arxiu. Els seus comentaris i descripcions actuen com una excel·lent introducció al gènere del llibre d’artista, en la qual Carrión va desgranant les diverses formes en què els artistes han emprès la reinvenció creativa del llibre, alhora que reclama la seva condició d’obres d’art de ple dret.
Page 1. | Valérie Mréjen. Produïda per l’Association Bob Cale du Livre d’Artiste, París. 2019. 15 min. Vídeo digital. Color, so. V.O. en francès amb subtítols en espanyol. | En ocasió de la posada en marxa del Premi Bob Calle al Millor Llibre d’Artista Europeu, instituït el 2017 per l’Association Bob Calle pour le Livre d’Artiste (París), l’artista visual i escriptora francesa Valérie Mréjen ha realitzat un documental amb entrevistes a artistes que han tingut un paper rellevant en la genealogia del llibre d’artista conceptual, com Annette Messager, Jean Michel Alberola, Christian Boltanski i Peter Downsbrough, i també als dos guanyadors de la primera edició del Premi Bob Calle: el suís Stevan Sulzer i el català Francesc Ruiz.

Comissària: Mela Dávila Freire. | Calendari: dissabte 27 d’abril de 2019, a les 18.00 h. | Durada: 90 minuts. | Lloc del passi de cinema: Fundació Antoni Tàpies, Aragó 255, Barcelona. | Preu: 4 € i gratuït amb l’entrada a la fira ArtsLibris (que tindrà lloc divendres 26, dissabte 27 i diumenge 28 d’abril a Arts Santa Mònica). | No cal fer reserva prèvia. Aforament limitat. | Organitzat per ArtsLibris Barcelona-Madrid-Lisboa en col·laboració amb la Fundació Antoni Tàpies.

A la imatge, Valèrie Mréjen.

Et poden
Interessar
...

thumbnail_Xarxes_Olga_Andrino_Banner_1