FCC-Segell-banner4

Notícies

El Fòrum Cultural Odissea organitza les Jornades Tharrats

bonart barcelona - 09/04/19
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021
El Fòrum Cultural Odissea organitza els dies 2, 8, 10, 15, 22 i 29 de maig les Jornades Tharrats a Barcelona. Tindràn lloc al Reial Cercle Artìstic de Barcelona.

El Fòrum Cultural Odissea està format per entusiastes de la història i la prehistòria, les arts, la ciència, que regularment presenten activitats i conferències (amb una especial incidència amb els temes que atenyen a la nostra terra). Les persones que formen el Fòrum Cultural l’Odissea també s’han endinsat en la poesia, la fotografia, la música i la pintura des del seu esperit inquiet i creatiu, que conflueix en el grup, amb l’ambició de promoure la cultura arreu del país i terres enllà.
Entre les activitats més destacades hi podem trobar el Cicle de conferències dels Ibers al Centre Comarcal Lleidatà, a Barcelona; el recital de foto-poesia i música al Jardí del Silenci, a la Vila de Gràcia i al Palau Falguera de Sant Feliu de Llobregat; el Festival Montcada, al Japó; la pel·lícula Xicoia rodada al Japó i a Catalunya, a més de diferents exposicions de pintures i gravats, sessions d’observació astronòmica del cel nocturn, col·laboracions en revistes, conferències de temàtiques diverses, publicacions de llibres ...
Dins dels anhels culturals del Fòrum Cultural Odissea es troba el poder realitzar a la capital catalana un cicle de jornades amb el format de conferències, taules de conversa, exposició d’obra inèdita i de coneguda de l’artista català. És un deure i un deute.

PROGRAMACIÓ GENÈRICA

CICLE DE CONFERÈNCIES/TAULES DE CONVERSA
Un total de 4 conferències o taules de conversa que versaran sobre la vida, activitats i influències de l’artista Joan-Josep Tharrats Vidal.
ACTIVITATS I EXPOSICIONS
Caminada popular per les 4 ermites, fins Can Martorell. (Pineda de Mar)
Sessió d’observació astronòmica a Can Martorell, Pineda de Mar.
Exposició de fotografies de gran format EL PAVIMENT DELS ASTRES. Tharrats al Mirador de l’Alcalde.
Visita guiada al Mirador de l’Alcalde. Montjuïc (Barcelona).
Exposició litografies de J.J. Tharrats, de col·leccions privades.
Recorregut pel centre de Barcelona que amb el títol Recorregut poètic (Tharrats) se’ns mostrarà breus pinzellades de la vida i obra, representats per poemes, històries i obres del mateix Joan-Josep Tharrats i del seu pare Josep Tharrats. Poetes i performers marcaran el recorregut que amb poemes i accions li donaran el fil conductor.

DIJOUS 2 DE MAIG 2019
Hora : 2/4 del 8 del vespre
Saló dels Atlants – Reial Cercle Artístic de Barcelona
Benvinguda a càrrec del Sr. José-Félix Bentz, president del Reial Cercle Artístic de Barcelona - Institut Barcelonès d'Art des de l'any 2009.
I del Fòrum Cultural Odissea, organitzadors de les Jornades Tharrats a Barcelona
Inauguració intervinents:
Fundació Pública Municipal Joan-Josep Tharrats d’Art Gràfic, en el seu nom l’Il·lustríssim alcalde de Pineda de Mar i president de la Fundació Tharrats d’Art Gràfic, Sr. Xavier Amor i Martin.
Comissionat de Cultura - Institut de Cultura de Barcelona – Ajuntament de Barcelona.
Direcció General de Cooperació Cultural – Departament de Cultura – Generalitat de Catalunya.

DIJOUS 2 DE MAIG 2019
Hora: 8 del vespre
Saló dels Atlants – Reial Cercle Artístic de Barcelona
Taula de conversa: Converses a l’entorn de Tharrats
Lluís Ivern i Pascual. Artista visual, pintor, gravador i dissenyador gràfic. Docent i divulgador de la gràfica. Comissari de l'exposició Tharrats, cosmos i art gràfic i coordinador del Centenari Tharrats.
Joan Pujadas i Marquès. Patró de la Fundació Tharrats i conservador de la mateixa entre 1991 i 2015. Expert en l'obra de Joan-Josep Tharrats
Ricard Mas i Peinado. Patró de la Fundació Tharrats. Comissari de l'exposició central del Centenari Tharrats Univers Tharrats. Historiador i crític d'art. Especialista en avantguardes històriques, mercat de l’art i falsificacions, vida i obra de Salvador Dalí, i història del videojoc.
Amb la col·laboració especial d’August Tharrats al piano.
August Tharrats. Pioner del Blues i Boogie Woogie piano a Catalunya, des del 1993 va crear el seu propi grup “August Tharrats, Trio” al que després es va incorporar la cantant Txell Sust.
Va començar a dibuixar de manera professional als 15 anys a la revista Patufet i ha col·laborat com autor de còmics i il·lustrador en publicacions com: TBO, El Papus, Cairo, Cimoc, Penthouse i per les editorials Circulo de Lectores, Vicens Vives, Ed. Planeta, Enciclopèdia Catalana, UNESCO, etc. Durant 18 anys ha publicat els seus còmics a la revista El Jueves. Al 1984 va iniciar la seva col·laboració a la revista francesa d’humor Fluide Glacial. Ha realitzat “story boards” per publicitat i cinema a més de col·laborar com “free lance” pels estudis Dreamworks de Steven Spielberg en la creació de personatges per la pel·lícula Spirit. És professor honorífic d’Humor per la Universitat d’Alcalà d’Henares, Al 2008 els seu llibre “L’Home del sac” ha estat inclós a la llista d’honor de l’IBBY per la qualitat de les seves il·lustracions.

DIMECRES 8 DE MAIG 2019
Hora: 2/4 del 8 del vespre
Saló del Brindis – Reial Cercle Artístic de Barcelona
Conferència : L’Univers de l’Univers Tharrats. Allò que l’astronauta Conrad veié a l’espai.
Ramon-Ignasi Canyelles Tharrats, Tècnic turístic i Monitor Astronòmic Starlight. Membre de diverses associacions esportives, científiques i culturals de les quals n'és cofundador, entre altres, de l'Associació Fotogràfica de Gràcia "Robert de la Riba". Divulgador de l'astronomia, la prehistòria i l'espeleologia amb la marca Estels, Megàlits i Cavernes; Patrimoni ancestral. Aficionat a l'espeleologia, a la fotografia. a la prehistòria i a l'astronomia, ha publicat diversos articles i estudis de temàtica històrica i prehistòrica en llibres i revistes. És premi Pica d'Estats, de periodisme turístic, de la Diputació de Lleida.
DIVENDRES 10 DE MAIG 2019
Hora: 2/4 de 9 de la nit
Fundació Tharrats d’Art Gràfic – Pineda de Mar
Presentació de l’activitat astronòmica i la caminada a càrrec d’en Santiago Macip, Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Pineda de Mar i Ramon-Ignasi Canyelles
Hora : 9 de la nit
Fundació Tharrats d’Art Gràfic – Pineda de Mar
Sortida de la caminada popular per les quatre ermites, fins Can Martorell, promoguda pel Centre d’Estudis Arqueologia de l’Alt Maresme
Hora: 10 de la nit
Can Martorell – Pineda de Mar
Sessió d’observació del cel nocturn : El cel a Pineda de Mar, amb el monitor astronòmic Starlight Ramon-Ignasi Canyelles i Tharrats.

DIMECRES 15 DE MAIG 2019
Hora: 2/4 de 6 de la tarda
Activitat : Recorregut poètic (Tharrats)
Sent i Crea Projectes, Associació Cultura creada per Montserrat Cosidó i Jonathan Elbaz. Han realitzat estudis d’art i filosofia contemporània, van estudiar Belles Arts, posant especial èmfasi en les Accions poètiques al carrer, creant diàleg entre públic i artistes.
La família Tharrats forma part d'una nissaga d'artistes vinculats al món de l'art i la cultura del nostre país. La música, la pintura, el teatre, l'edició, el disseny, formaven part del seu ideari. Aquest recorregut narra moments històrics i artístics de la nostra època vinculats al món de la poesia i les noves i segones avantguardes. La resistència artística contra la dictadura; el misticisme dels poemes de Josep Tharrats evoluciona cap a una poesia catalana intimista, propera a Beltran Oriola, on apareixen imatges de paisatges, odes construïdes a manera d'una orfebreria detallada i complerta; molt en paral·lel amb les pintures de Joan Josep Tharrats on el misticisme, els paisatges, les textures, es transformen en un recorregut oníric, unint l'art amb la ciència..
Recorregut i temàtiques:
Josep Tharrats i Vilà.
Modernisme Vs. Noucentisme.
Inici del recorregut al Reial Cercle Artístic de Barcelona.
Joan-Josep Tharrats i Vidal.
Dau al 7 (Joan Brossa)
Plaça Nova - Connexions de Brossa amb Tharrats, poètica visual
Noves avantguardes - Réalités Nouvelles
Plaça Isidor Novell - Amor a l'acte poètic L'informalisme - Art de Postguerra (Europa)
Carrer dels capellans - Tharrats-Tàpies
Plaça vuit de març - (poesia -visió pedagògica)
Plaça Pi i Sunyer - (Poesia en essència pura)
Carrer Canuda, Art i Edició - Llibreria "Sol i Lluna"

Carrer Duc - Jazz (el ritme)
Carrer Francesc Pujols, Amistats del Tharrats. L'essència de Cadaqués.
Plaça Vila Madrid - Vida i Mort - L'eternitat de l'art.
Final del recorregut Ateneu Barcelonès - Unió de l'art amb l'escriptura.
Poetes i performers: Arnau Pons, Andreu Subirats, Alicia Cayuela, Alba Tor, David Garcia Bòrràs, Eva Sans Evitzkaya-Pj, Paco Justicia, Antoni Jaquemot, Montse Cosidó, Jonathan Elbaz
.
DIMECRES 15 DE MAIG 2019
Hora: 2/4 de 8 del vespre
Sala del Brindis – Reial Cercle Artístic de Barcelona
Conferència : EL PAVIMENT DELS ASTRES. Tharrats al Mirador de l’Alcalde.
Lluís Ivern i Pascual. Artista visual, pintor, gravador i dissenyador gràfic. Docent i divulgador de la gràfica. Comissari de l'exposició Tharrats, cosmos i art gràfic i coordinador del Centenari Tharrats.
Hora: 1/4 de 9 del vespre
INAUGURACIÓ de l’exposició fotogràfica EL PAVIMENT DELS ASTRES. Tharrats al Mirador de l’Alcalde, a càrrec del Sr. José Félix Bentz, president del Reial Cercle Artístic de Barcelona - Institut Barcelonès d'Art, de l’Il·lustríssim alcalde de Pineda de Mar i president de la Fundació Tharrats d’Art Gràfic, Sr. Xavier Amor i Martin i de Lluís Ivern autor de les fotografies de gran format.
Exposició produïda per la Fundació Tharrats d’Art Gràfic i Catalonia Prints.

DIMECRES 22 DE MAIG 2019
Hora: 2/4 de 7 de la tarda
Montjuïc – Barcelona.
Visita guiada al Mirador de l’Alcalde a càrrec d’en Lluís Ivern

DIMECRES 29 DE MAIG 2019
Hora: 2/4 del 8 del vespre
Saló dels Atlants – Reial Cercle Artístic de Barcelona
Taula de conversa : Visions de 3 artistes i 1 crític d'art.
Marta Montcada. Artista plàstica multidisciplinar llicenciada en Belles Arts en l'especialitat de gravat i tècniques d'estampació l'any 1984. El mateix any, obre el taller d'obra gràfica original "BINOMI" amb Ramon Pintó a Barcelona, on treballen amb reconeguts artistes. Entre 1988 i 1991, col·laboren amb Joan-Josep Tharrats creant i portant a terme l'estampació dels seus nous gravats de mitjà i gran format.
Jordi Cerdà. Llicenciat en Belles arts per la universitat de Barcelona. La reflexió sobre l’art i la seva representació són l’eix de les seves intervencions. Darrerament la seva obra s'ha centrat en relectures d’imatges de la historia de l’art, l’objecte i l’acció. La seva relació amb Joan-Josep Tharrats és de les estades a Cadaqués, amb una exposició individual a la galeria-llibreria Ses Voltes amb Joan Tharrats i la presentació de la carpeta Cadaqués presentada per Francesc Vicens.
Martí Rom. Artista plàstic (escultura, pintura i accions) Va començar fent environaments i performances, escultures de bronze figuratives, després amb fustes i ferros estil expressionista. Fa exposicions des de 1974 i té obres en col·leccions particulars en diferents països arreu del món. Ha participat i ha creat diferents grups, galeria d’art i associacions, una d’elles l’Associació Catalana d’Artistes Plàstics (A.C.A.P.) sent el secretari quan Joan-Josep Tharrats era el president.
Ramon Casalé. Museòleg, historiador i crític d’art. Membre de l’Associació Internacional de Crítics d’art (AICA) i del Consell Internacional de Museus (ICOM). Cap de la secció d’art de Las nueve musas de Madrid, crític d’art d’El temps de les Arts de València, Bonart de Girona, Arte por excelencias de La Havana, entre altres publicacions. L’any 1994 va entrevistar a Joan-Josep Tharrats al seu estudi per a la revista Papers d’Art de Girona, de la qual era col·laborador.

EXPOSICIONS
Del 13 al 29 de maig de 2019
Horari: de 10 del matí a 1 de la tarda i de 4 de la tarda a les 9 de la nit
Sala dels Jocs i Passadís del Reial Cercle Artístic de Barcelona
EL PAVIMENT DELS ASTRES – Tharrats al Mirador de l’Alcalde. Fotografies en gran format, de Lluís Ivern.
Exposició produïda per la Fundació Tharrats d’Art Gràfic i Catalonia Prints.
Horari: de 10 del matí a 1 de la tarda i de 4 de la tarda a les 9 de la nit
Sala dels Brindis del Reial Cercle Artístic de Barcelona
LITOGRAFIES de Joan-Josep Tharrats provinents de col·leccions particulars.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021