Visites Palau Moja_1280x150

Exposicions

Franco Vimercati, la fotografia en diàleg amb Giorgio Morandi

Franco Vimercati, la fotografia en diàleg amb Giorgio Morandi
bonart madrid - 25/04/19
L'Istituto Italiano di Cultura de Madrid, carrer Major 86, presenta la primera exposició a Espanya de l'artista Franco Vimercati (Milà 1940-2001) amb un projecte expositiu a càrrec d'Elio Grazioli fins al 21 de juny.

Aquesta exposició representa un important moment de reflexió sobre l'estudi de Vimercati i, per primera vegada, una trobada / confrontació entre els seus treballs i els de Giorgio Morandi de qui, en l'exposició, trobem dos gravats, de 1928 i de 1946 respectivament.

Sensible a la contemporaneïtat, en el transcurs dels anys Vimercati ha estat comparat amb artistes relacionats amb el minimalisme i amb l'art conceptual. Com ha escrit en el catàleg Javier Hontoria: "No és arriscat, per tant, afirmar que qualsevol història de la fotografia predigital hauria de tenir en l'artista milanès seu epíleg més convincent."

Des de sempre, gran part de la crítica ha aproximat la manera de treballar i de viure de Franco Vimercati a la morandiana, cridant-li el "Morandi de la fotografia", però, és amb aquesta exposició amb la qual s'aprofundeix, de manera específica, en les similituds i les diferències entre els dos artistes. Vimercati va viure allunyat del clam del "sistema de l'art", va ser ja llegendari en la seva vida per la seva sèrie de cent "soperes", a les quals es va dedicar exclusivament durant deu anys, i, com Morandi, per haver mantingut sempre, com a únic subjecte de les seves obres, objectes quotidians, "natures mortes".

Com ens recorda Marilena Pasquali, la major estudiosa de Morandi, en el seu text del catàleg, "... els dos senten la necessitat de contemplació, de la suspensió de la quotidianitat per dedicar-se en cos i ànima a la investigació visual, a la relació exclusiva amb la imatge que neix del seu pensament, mirada, sentiment ".

I ho reafirma Elio Grazioli, explicant el títol de l'exposició: "[...] Morandi aquí representa aquest tipus d'elecció estètica que comporta una relació existencial: no es poden fer aquest tipus d'obres si no és amb aquest tipus de vida i de llenguatge ; aquest tipus d'eleccions comporta una finor, una sensibilitat per les diferències subtils, i d'altra banda un compromís i una determinació que no poden vacil·lar ".

La decisió de presentar dos gravats de Morandi no és casual. Grazioli ens ho recorda amb les paraules del mateix Vimercati: "[...] i amb el gravat, la fotografia té moltes coses en comú: la planxa, el negatiu, la impressió, i amb ells la relació entre el blanc i el negre, la profunditat del signe, el treball de precisió ", l'atenció tècnica que no és un fi en si mateixa, sinó que es converteix en atenció lingüística, formal, precisament com en el Minimalisme i en l'Art Conceptual.

A les sales de l'Istituto es poden apreciar exemples significatius de la trajectòria artística completa de Vimercati. La primera sèrie fotogràfica es remunta a 1973, Sulle Langhe: es tracta de fotografies en blanc i negre que retraten els habitants de les Langhe, retrats que revelen la intenció de classificar els oficis, seguint el gran projecte de catalogació de les tipologies humanes d'August Sander.

A la Sala Exposicions s'exposen les primeres sèries relacionades amb els objectes i amb el temps, entre les quals Un minut vaig donar fotografia (1974) i la sèrie completa de les catorze imatges que retraten la "gerra" (1980-1981). A la Sala dels Miralls, en canvi, la protagonista és una selecció de treballs de l'icònic "cicle de la sopera": durant gairebé deu anys, de 1983 a 1992, Vimercati va realitzar un centenar de fotografies exclusivament a aquest objecte que variava segons el enfocament, l'enquadrament i la llum. L'objecte, de fet, per Vimercati es converteix en signe d'experimentació i adquireix un significat gairebé ritual.

Finalment, a la Sala Belvedere s'exposa un altre cicle d'obres igualment fonamental, el de les "cap per avall". Són fotografies que retraten objectes d'ús quotidià així com el procés fotogràfic els torna a la càmera, és a dir invertits. Després de les primeres fotos, l'aproximació de Vimercati es fa més extrema deixant la imatge desenfocada, expressió d'una ulterior radicalització de l'objectivitat del fotògraf, que no intervé redreçant o enfocant la imatge perquè el subjecte sigui llegible, sinó que deixa que la fotografia "passi".

Durant tot el període de l'exposició es projectarà un vídeo sobre la figura de l'artista, realitzat per Elio Grazioli sota la direcció de Dario Bellini.

El catàleg de l'exposició ha estat realitzat per l'Istituto Italiano di Cultura de Madrid, editat en italià i en espanyol, conté textos crítics d'Elio Grazioli, Javier Hontoria i Marilena Pasquali.

Coincidint amb la Fira Internacional d'Art Contemporani, ARCOmadrid, el dissabte 2 de març va tenir lloc un conferència d'Elio Grazioli a la Sala Fundació ARCO.

A la imatge, fotografia de Franco Vimercati.
180x180-BONART-IA180x180CAT

Et poden
Interessar
...