Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

Els consellers Calvet i Vilallonga presenten el llibre dels 40 anys d'FGC dirigit per Ricard Planas

Els consellers Calvet i Vilallonga presenten el llibre dels 40 anys d\'FGC dirigit per Ricard Planas
bonart barcelona - 27/04/19
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Ricard Font, han presentat  el llibre commemoratiu dels 40 anys d’història d’FGC en un acte celebrat al Palau Robert que ha dirigit Ricard Planas, editor de Bonart.
Territoris humans, nodals i sostenibles és una novel·la visual en clau historicoartística que es vertebra com un viatge en tren des del futur-present i fins al passat de la història dels 40 anys de Ferrocarrils. Editat per Ricard Planas Camps, la novel·la està dirigida com si fos un llargmetratge i és fruit de la col·laboració entre els departaments de Territori i Sostenibilitat i de Cultura, seguint amb l’objectiu de potenciar les sinergies interdepartamentals.
Calvet ha felicitat FGC per ser una empresa “capdavantera i moderna”. En la serva intervenció, el titular de Territori i Sostenibilitat s’ha centrat en la vessant de la sostenibilitat i ha destacat que Catalunya “té uns reptes fixats que segueixen l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides”. Vilallonga, que ha tancat l’acte, ha exposat: “Al llarg de la meva vida he fet paisatges literaris en tren i per això em sento còmoda unint tren i literatura”. Font, per la seva banda, ha explicat que el llibre gira entorn de quatre eixos principals “que ens mouen com a empresa: les persones com a centre de la nostra activitat, la lluita contra el canvi climàtic i la sostenibilitat, l’assumpció del repte de la tecnologia i la digitalització de tota la companyia i, finalment, la globalització”.
L’obra s’estructura en tres grans blocs. En el primer, s’aporten articles de reflexió que versen sobre diversos temes: la mobilitat del present i del futur, de la mà d’un dels seus màxims especialistes, Pere Calvet, director general d’FGC i president de la Unió Internacional de Transport Públic (UITP); el canvi climàtic i els seus efectes, del conseller Calvet; els objectius claus d’FGC i les persones en el centre de l’equació, del president d’FGC, i una aproximació a la relació entre cultura i ferrocarrils, escrit per la consellera Vilallonga.
Un segon bloc, de marcat deix artístic, explica com l’art fixa la memòria històrico-visual d’un país. Aquí es presenten quatre microviatges cap al nord, sud, est i oest de Catalunya, que expliquen històries sobre el present del territori. Aquest apartat inclou un dossier de 80 pàgines amb tots els relats guanyadors del concurs literari que ha organitzat Ferrocarrils durant la seva història. Són experiències sobre el viatge amb tren i tot el que simbolitza aquest món.
El tercer bloc és on hi ha els cronogrames gràfics de la història de Ferrocarrils: el passat fet esquema visual per tenir una millor visió global d’una història.
Ricard Planas Camps
L’editor del llibre és crític d’art i curador independent. Ha estat fundador de la revista i la gestora Bonart Cultural, de la fundació Lluís Coromina, de la Fundació Focus Engelhorn i de l’empresa Ab Intra. Ha estat curador del centenari de l’any Carles Fontserè i ha coordinat més d’un centenar d’exposicions i certàmens d’art. També ha estat assessor en Creació i Estratègies Culturals al gabinet del conseller de Cultura durant el període 2016-2017. A més, ha impartit classes en el grau de Comunicació Cultural de la Universitat de Girona, sota la direcció de Lluís Costa. Col·labora en diferents mitjans de premsa escrita i audiovisual i és acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.
La commemoració dels 40 anys
La presentació és una més de les accions programades per celebrar el 40è aniversari d’FGC, que culminaran el 5 de setembre dia en què, l’any 1979, el govern provisional del president Josep Tarradellas va signar el decret de creació de l’empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Al web www.fgc40.cat es pot consultar informació històrica d’aquesta efemèride i fer el seguiment dels actes que se celebren per commemorar-la.
A les imatges, a dalt, Ricard Font, la consellera Vilallonga, el conseller Calvet i Ricard Planas. A sota, Calvet, Font i Vilallonga amb el llibre.
banner-oro-180x180-geneLa-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal