M-CCX-TESLA-Banner-817x68px-CAT

Notícies

El programa Art i Escola reinterpreta el concepte del refugi en una exposició

bonart Vic - 21/05/19
El programa Art i Escola reinterpreta el concepte del refugi en una exposició
Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AWEmociona't_Banner_180x178_3
Prop d'una quarantena de projectes artístics interpreten el concepte del refugi a l'exposició del programa Art i Escola que s'exhibeix a ACVic.

Des del refugi físic d'una capsa fins a l'emocional de la família i l'amistat passant pel natural d'una cabanya o un niu. Fins a 38 projectes artístics interpreten el concepte del refugi a l'exposició del programa Art i Escola que s'ha inaugurat a ACVIC Centre d’Arts Contemporànies i que, en la seva vuitena edició, es referma com el referent a Catalunya en l'ensenyament de les arts als centres educatius. "Malgrat el tema és complex, les propostes d'aquesta edició són molt creatives i s'han treballat des de diferents àmbits", explica Maite Palomo, gerent d'ACVic Centre d'Arts Contemporànies. El programa, que impulsen ACVic i el Centre de Recursos Pedagògics d'Osona, ha tingut la participació de 37 centres educatius de sis comarques i "ha estat tot un èxit un any més", com assenyala Imma Verdaguer, directora del Centre de Recursos Pedagògics d'Osona.

L'exposició recorre el concepte del refugi des de diferents àmbits i segons la interpretació que n'ha fet cada centre. Així, podem veure des de la cabanya creada pels alumnes de 4t de Secundària de l'Institut Moianès, de Moià, com a record d'un joc d'infància o bé espai de trobada amb els amics, fins a màscares que descobreixen el 'jo íntim' dels alumnes d’Infantil i Primària de l’Escola Barnola d’Avinyó; o bé el teatre de l'Escola Rocaprevera de Torelló que va 'refugiar' als alumnes de 3r i 4t de Secundària mentre hi passaven una nit junts per estrènyer llaços. Però també l'art pot ser refugi en si mateix i crear peces artístiques a partir d'objectes de rebuig, com han fet els alumnes de 2n de Secundària de l'Institut La Plana de Vic.​

El refugi adquireix en alguns treballs connotacions lligades a l'àmbit de les emocions i aficions però també socials i reivindicatives. Nausica Estragués, de 3r de Secundària de l'Institut Miquel Martí i Pol de Roda, explica que han enfocat el seu projecte cap a la música "perquè ens refugia a tots, ja que cadascu té aquella cançó que li agrada més". Per altra banda, els refugiats són l'objecte dels treballs més socials de l'exposició i protagonitzen, per exemple, els projectes dels alumnes de 1r de Secundària de l'Institut Moianès, de Moià, que els va portar a reflexionar sobre les seves problemàtiques i a crear maquetes amb els mitjans de transport que utilitzen. També els alumnes de 5è de Primària de l'Escola Josep Maria Xandri, de Sant Pere de Torelló, tracten en el seu treball el tema de les persones refugiades.

La majoria de les escoles han treballat el projecte des d'un curs en concret, majoritàriament de Primària i Secundària, però també n'hi ha que ho han fet amb tots els alumnes del centre, com l'Escola Vedruna, de Tona, on han organitzat el Festival del refugi, que va idear tretze espais al pati de l'escola on es proposaven diversos temes com a refugi: els animals, el joc, la música i dansa, etc. També ho han treballat tota l'escola al Zer El Cardener-Escola Sant Esteve i Escola Joan de Palà, de Valls de Torroella i la Coromina (Cardona), amb un projecte que va finalitzar amb la creació d’una cançó i un poema; l'Escola Miquel Martí i Pol, de Lliçà d'Amunt, que han encarat el projecte de manera performàtica; l'Escola El Gurri (ZER Guilleries), de Taradell, amb activitats com la realització d'un refugi per a la biblioteca d'aula o la geolocalització dels refugis de Catalunya; l'Escola El Vinyet, de Solsona, amb el muntatge d'un espectacle; el Col·legi Mare de Déu de la Gleva, de Les Masies de Voltregà, a través de la performance, la instal·lació i l'escultura; i l'Escola L'Agullola de Rupit i Pruit, amb la implicació de les famílies i una visita a la Fundació MONA. L'exposició, que organitza un programa de visites per les escoles participants, es podrà visitar fins al 27 de juliol.

En total, el programa Art i Escola aquesta edició ha superat els 3.300 participants de centres educatius de sis comarques: Osona -majoritàriament- però també el Ripollès, Bages, Solsonès, Vallès Oriental i Moianès. El disseny de l'exposició ha anat a càrrec de l'equip d'ACVic que, a banda de Maite Palomo, està també format per Carles Arumí, Bruna Dinarès i Elisabet Wenceslao. Aquesta edició del programa s'ha dedicat a l'artista Fina Padrós, assessora del programa i desapareguda recentment.

El programa Art i Escola ha crescut per tercer any consecutiu al Vallès Oriental on també s'ha dut a terme de la mà de l'Associació Cultural de Granollers, que en porta la coordinació i compta amb el suport d'ACVic; dels cinc centres de l'edició anterior s'ha passat a nou, gairebé el doble. A l'Escola Ferrer i Guàrdia, l'Escola Mestres Montaña, l'Escola Pereanton i l'Escola Lledoner, de Granollers, i l'Institut Lauro de Les Franqueses del Vallès, s'han afegit l'Escola Ginebró, de Llinars del Vallès, l'Escola Jaume Balmes, de Sant Feliu de Codines, l'Institut Marina, de La Llagosta, i l'Institut El Vern, de Lliçà de Vall. Com a ACVic, l'Art i Escola del Vallès Oriental també es culmina amb una exposició que està programada que s'inauguri al Museu de Granollers el dimarts 28 de maig (18h) i que es podrà veure fins al diumenge 9 de juny.

Art i Escola és un programa iniciat el 2011 per ACVIC Centre d’Arts Contemporànies i elCentre de Recursos Pedagògics d’Osona amb l'objectiu de promoure la presència de l’art als centres educatius. Es desenvolupa conjuntament amb els centres d’Educació Infantil, Primària i Secundària que s’hi adhereixen i estableix una xarxa de col·laboracions entre aquests i institucions que treballen des de l’àmbit de l’art i l’educació. Les escoles participants són principalment d’Osona, però també d'altres comarques pròximes de la demarcació de Barcelona. El nombre de centres adherits sobrepassa a l'actualitat la trentena amb més de 3.000 alumnes implicats. A banda, cal sumar-hi els que participen sota la coordinació de l'Associació Cultural de Granollers. El programa compta amb un equip de persones d’entitats i institucions vinculades als camps de l’art i l’educació que li dóna suport: Cal Gras; la delegació d'Osona del Col·legi d’Arquitectes; l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic; ExAbrupto; H. Associació per a les Arts Contemporànies; Materials Educatius; Pakdart; la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i persones a títol individual.

A la imatge, programa Art i Escola.

Et poden
Interessar
...

benedormiens_Àlvar_suñol_2