banner-elscatala-817x88px
El Museu Picasso celebra el centenari de la donació de la pintura \

Notícies

El Museu Picasso celebra el centenari de la donació de la pintura "L'Arlequí"

bonart barcelona - 22/05/19
Banner-Resonancias-180x180px_v1-catNial nou-180x178
El Museu Picasso, carrer Montcada 15 - 23 de Barcelona, commemora aquest any 2019 el centenari de la donació de Pablo Picasso a la ciutat de Barcelona de l’obra Arlequí, retrat del ballarí i coreògraf Léonide Massine, pintada l’any 1917, amb motiu de la presentació al Liceu del ballet Parade de la companyia dels Ballets Russos de Sergei de Diaghilev, i que havia participat a l’Exposició d’Art celebrada a Barcelona el 1919, any de la donació.

Aquesta peça va ser la primera obra de l’artista que entra a formar part del fons dels museus de la ciutat de Barcelona.

Léonide Massine, ballarí i coreògraf rus, és el personatge de l’Arlequí que Picasso retrata. L’artista va estrènyer la seva amistat amb el ballarí durant la seva estada a Itàlia, país on Picasso es va deixar influenciar per l’art clàssic. Picasso i Massine es van conèixer a Roma el febrer de 1917 quan s’hi van instal·lar amb la companyia dels Ballets Russos, de la qual ambdós formaven part, per preparar el ballet Parade, Massine va ser l’encarregat de la coreografia i Picasso del disseny  del vestuari, els decorats i el teló de boca.

Durant un homenatge a les Galeries Laietanes de Barcelona a Picasso, el 16 de juny de 1917, es va començar a gestar la necessitat d’adquirir, a través d’una col·lecta, una obra de l’artista per al futur Museu d’Art Modern de Barcelona, però la proposta no va prosperar. El mes de febrer de 1918, Ricard Canals va convidar a Picasso a participar a l’Exposició d’Art de 1919 i Arlequí va ser una de les obres que s’hi van exposar, una obra realitzada a Barcelona. Picasso va consolidar la donació de l’obra entre novembre de 1918 i gener de 1919, tot i que per problemes burocràtics no va entrar oficialment al Museu de Belles Arts fins l’any 1921.

Amb motiu de la commemoració el Museu Picasso ha editat una publicació a càrrec de Malén Gual, conservadora del Museu Picasso, i convida, del 14 al 19 de maig, a celebrar aquest regal amb activitats al voltant de la Commedia dell’Arte.

A la imatge, "L'Arlequí" de Pablo Picasso (detall) © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2019

Et poden
Interessar
...

Banner-Resonancias-817x68px_v1-cat