BannerFCC_Bonart
S\'entreguen els Premis d\'Arquitectura 2019 de les comarques de Girona

Notícies

S'entreguen els Premis d'Arquitectura 2019 de les comarques de Girona

bonart girona - 07/06/19
GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180Impremta Pages - banner-180x178
La seu de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha acollit l'acte de lliurament de la 22a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, una de les accions culturals amb més rellevància dins el sector de l’arquitectura i la construcció de les comarques de Girona.
L’acte, que ha estat conduït per la vocal de Cultura de la Demarcació de Girona delCOAC, Sílvia Musquera, comptarà amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; de la degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Assumpció Puig; del president en funcions de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; del delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya, Pere Vila; de la tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Girona, Àngels Planas; del president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, i altres autoritats relacionades amb el món de l’arquitectura i la cultura.
En el decurs d’aquest acte s'han desvetllat les obres premiades de la 22a edició entre les 26 obres que va seleccionar el Jurat en les categories d’Arquitectures, Interiors i Efímers. També s'ha donat a conèixer el Premi de l’Opinió que ha estat escollit per la ciutadania d’entre les 65 obres presentades.
Aquest any, el Jurat format per l’arquitecte Joan Roig Duran com a president, i Ana Bassat Orellana i Àlex Giménez Imirizaldu com a vocals, ha constatat que “un any més la ciutadania manté la confiança en els arquitectes per a la construcció de la seva casa.
Aquest fet, que s’està perdent gradualment a la resta d’Europa, es consolida a casa nostra gràcies a la versatilitat de la professió i la bona salut de la complicitat amb la societat”. També ha volgut deixar constància el motiu pel qual han declarat deserta la categoria de Paisatges: “lamenta l’escassa implicació de les administracions, tant generals com locals, en la construcció d’equipament i habitatge públic i en la millora de l’entorn físic al nostre país.
Finalment, en relació a la categoria d’Efímers en “celebra l’alta participació i la gran qualitat de les propostes presentades, un fet que confirma l’interès per la producció d’esdeveniments participatius a les comarques gironines, que consolida una tradició d’experimentació artística i com a viver de professionals”. Per aquest motiu, el jurat d’aquest any atorga un Premi d’honor a Girona, Temps de flors. A més, ha decidit crear una nova categoria, la de Rehabilitació, que inclou nou obres, de les quals set eren d’Arquitectures, una d’Interiors i una d’Efímers.
Així, el premi en la categoria Arquitectures l’obté el projecte Dues cases en una a Llagostera d’un parell d'arquitectes: Eduard Callís i Guillem Moliner. En aquesta categoria es Jurat ha donat tres mencions per les obres La casa del parc a Les Preses d’Arnau Vergés; a Institut-escola a Sant Joan de les Abadesses de l’Estudi Massip-Bosch arquitectes; i al Refugi per a cap de setmana a Isòvol d’Àgora arquitectura - Jose Luis Cisneros i Joan Casals.
En la nova categoria de Rehabilitació el premi l’ha obtingut Cadira, persiana, corda a Santa Pau, d’Arnau Vergés. I la menció que destaca el Jurat és per l’Habitatge unifamiliar a Palau-sator d’Arquitectura G – Igor Urdanpilleta, Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Brill i Aitor Fuentes.
En la categoria Interiors el premi és per l’obra Estudi 1700 a Palau-sator de Nordest Arquitectura. Jordi Riembau i Miquel Rusca. I hi ha una menció pel Projecte de reforma i interiorisme de la botiga Biodrissa a Girona, dels arquitectes Josep Callís i David Marés.
I finalment, en la categoria Efímers el projecte Origami lava a Olot de SP25 Arquitectura + Atelier 4. David Oliva i Anna Juncà és premiat. I també obtenen una menció Etern retorn a Palafrugell de Sanjuan Palma – Juli Sanjuan; La revolució dels clavells a Girona de Clàudia Rosa Cervelló; i L’Antàrtida a Girona de l’Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot. Tutors: Joel Padrosa i Txell Julià. Alumnes 2n CFAS: Inàs Anouk, Guillem Armengol, Mar Banega, Sara Boix, Anna Camps, Maria Falgueras, Judith Gili, Paula Rebollo, Martina Ribas, Carla Romero, Glòria Sabadí i Marc Vergés.
Als premis que atorga el Jurat, cal afegir el Premi de l’Opinió 2019 que amb més de 4.000 vots emesos per la ciutadania mitjançant el vot electrònic a una de les 65 obres presentades que es van poder veure a l’exposició que va tenir lloc entre el 18 de març i el 20 de maig a la sala de La Cova i al Portal web dels Premis, l’obté el Refugi per a cap de setmana a Isòvol d’Àgora arquitectura - Jose Luis Cisneros i Joan Casals. Aquest premi s’escull d’entre la totalitat de les obres presentades i promou la difusió de l’arquitectura al conjunt de la societat amb l’objectiu de generar un debat obert entre la ciutadania per tal de fomentar l’opinió sobre l’arquitectura que es realitza a les Comarques de Girona.
Després del lliurament dels premis es procedirà a inaugurar l’exposició que aquest any ha estat comissariada i dissenyada pels arquitectes Juli Sanjuan i Aleix Turon, i el dissenyador industrial Adrià Margall, que van guanyar el concurs promogut per la Demarcació amb la proposta TOT- HEM. Enguany, els autors de l’exposició han apostat per treballar amb uns elements prefabricats propis del món de la construcció: els tubs de runa que mitjançant l’encaix de dos mòduls i la incorporació de la llum, es transformen en els tòtems que mostraran les obres seleccionades i premiades, donant vida a un material, que lluny de quedar obsolet al final de l’exposició, podrà ser reutilitzat.
Els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona són possibles gràcies a les empreses i institucions que hi donen suport. Aquest 2019 en formen part el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. Els patrocinadors
principals són Arquia Banca, Brancós Ceramics, Griesser, Itisa, Jung i Technal. Com a patrocinadors hi ha Ascensors Serra, Arcadi Pla SA, Boffi – De Padova, Citylift, Diari de Girona, Ecophon, Figueras International Seating, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, iGuzzini, IRSAP, Bulthaup Girona, Plantalech, El Punt Avui, Televisió de Girona i Vidresif. Les empreses col·laboradores són Cobertes Palahí, Oliveras Materials de construcció, Garatge Plana-Mercedes Benz, Hotel Ciutat de Girona, Llopart i Restaurant Mimolet.

L'arquitectura com a valor cultural
Una de les funcions destacables del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) és mostrar la tasca professional dels arquitectes per a la difusió en el conjunt de la societat dels valors de l’arquitectura, acció que els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona exemplifiquen en la seva totalitat. Uns premis que es convoquen anualment des de l’any 1997, i que valoren l’activitat dels arquitectes de la demarcació.
Després de vint-i-dos anys, aquests premis que atorga anualment la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), han esdevingut un referent entre els professionals de l’arquitectura i la construcció.

A la imatge, l'obra premiada en la categoria arquitectures, dues cases en una. Llagostera i un parell d'arquitectes, Eduard Callís i Guillem Moliner.

Et poden
Interessar
...