JP_Bonart-1280x150px-Online-

Notícies

´Oficis singulars´ i ´Emprentes de Catalunya´

bonart - 13/11/09
GEMMA AMAT PRESENTA ELS PROJECTES “OFICIS SINGULARS” I “EMPRENTES DE CATALUNYA” EN LA SEU D’ARTESANIA CATALUNYA. 

En l’exposició del projecte Oficis Singulars la directora va explicar que es vol aconseguir reivindicar la identitat d’alguns oficis ancestrals i uns productes únics, molt vinculats a la població o demarcació dels quals són originals. Segons fonts d’Artesania Catalunya, l’objectiu és definir i catalogar els oficis amb denominació d’origen catalana; preservar el patrimoni artesanal garantint la seva continuïtat; fixar la població en le territori fomentant l’activitat artesanal com activitat cultural a zones rurals i, innovar amb nous productes basats en nous dissenys que responguin al mercat actual.

Pel que fa a la iniciativa Emprentes de Catalunya, que fomenta una producció d’artesania lligada als referents turístics, culturals o identitaris de diferents punts de Catalunya, Gemma Amat va assenyalar que “l’objectiu és crear productes vinculats amb la nostra identitat catalana que tinguin relació amb el paisatge i la natura, les costums populars, la història, l’art, etc…”. Amat va informar que Artesania Catalunya junt amb el Departament de Turisme, Foment de les Arts i el Disseny (FAD)  i el Museu Nacional D’Art de Catalunya (MNAC)  han dut  a terme un estudi iconogràfic de tres-centes icones que representen Catalunya i va assenyalar que  “d’aquestes buscarem les top ten que s’utilitzaran com a productes per la venta”. Alguns dels objectes  que es van mostrar en la presentació van ser mocadors, elements de la llar i  joies en les que hi destacariem  un pin de cerámica del Crist de Taüll o el penjoll i  drac de Taüll, etc… La directora també va afegir que “tots aquests productes vindran etiquetats amb tres idiomes explicant les característiques de cada familia”.   Així mateix Amat va afirmar que es potenciaran totes aquelles  accions dedicades a incentivar l’activitat comercial del sector com per exemple la creació de punts de venta d’aquests productes en centres d’acollida turística o en museus. 

Pel que fa al tema del nou pla d’estudis de Bolonia, Amat va informar que l’Escola municipal d’Art i Disseny La Massana de Barcelona ha estat pionera en presentar com a diplomatura universitaria un grau d’artesania i disseny i arts aplicades”. La falta de llicenciats en aquest sector provoca  que amb aquesta reforma del pla “s’anivellin els artesans amb els arquitectes i dissenyadors ja que en països com Alemanya existeix la categoría professional d’enginyer superior ceramista” va assenyalar la directora. Finalment Amat va explicar que des d’Artesania Catalunya “estem a caball del Departament de treball i el d’Educació”. ALEXANDRA PLANAS. 

Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1