FCC-Segell-banner4

Notícies

El Gremi d'Antiquaris de Catalunya carrega contra Fira de Barcelona

bonart - 20/10/10
Baner_ProustMarsans_Bonart_360x356Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AW
La celebració de dos salons d'antiquaris a Barcelona aquests dies ha sorprés a molta gent. Hi ha una clara discrepancia entre el Gremi d'Antiquaris de Catalunya i Fira de Barcelona. Miquel Sauret, membre del Gremi i president de l'Associació Cultural Bart, en aquest article, fa una reflexió sobre la situació actual:

País de Meravelles (I): “El misteri dels dos salons o com les sumes es tornen divisions”.Una data: 16 d’abril de 1975, el Gremi d’Antiquaris de Catalunya (aleshores de Barcelona) està celebrant el seu primer Saló d’Antiquaris.  L’organitza fins el 1985 quan signa el contracte proposat per Fira de Barcelona pel qual li cedeix els drets d’organització i queda com col·laborador tècnic del Saló.Una altra data: 16 d’abril de 2009, al cap de 33 edicions, el Director General de Fira de Barcelona, comunica al Gremi d’Antiquaris de Catalunya, la no renovació del contracte de cara a l’edició 2010 del Saló Antiquaris. Coses de les crisis: pocs expositors...

Encara més dates: pel febrer-març de 2010 (època tradicional de celebració d’Antiquaris) es fa evident que Fira de Barcelona no rectifica, no convoca el Saló i Antiquaris passa a engruixir la llista de salons desapareguts en el triangle de les Bermufires de Barcelona (Barnajoia, Artexpo, Brocanters...)Més, més dades i dates: després de diverses temptatives de restablir un acord i davant les negatives de Fira de Barcelona,  el 24 de març de 2010, el Gremi demana a Fira que li faciliti dates i pavellons disponibles per tal d'organitzar, el mateix Gremi, el tradicional saló.

Fira de Barcelona no té l’amabilitat de contestar aquesta petició. El Gremi exposa la situació a la Cambra de Comerç de Barcelona, a l’Ajuntament de Barcelona i al Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, sense cap solució, clar, de cap d’ells.

Com si el Gremi no existís, Fira de Barcelona cedeix (potser ven?) l’organització del Saló Antiquaris al Sr. Flaqué i situa el saló al mes d’octubre quan mai s’havia fet.

El Gremi. en assemblea extraordinària. acorda convocar el seu saló tradicional, amb els criteris de qualitat i imparcialitat que el distingeixen. Per exemple, un d’aquests criteris és que una persona no pugui ser alhora expositor i membre del Comitè de Selecció cosa que passa als Salons organitzats pel Sr. Flaqué.

Donat que Fira de Barcelona ni respon la petició del Gremi sobre pavellons i dates disponibles i donada la manca de recintes adients a Barcelona, el Gremi decideix organitzar el seu saló al recinte de les Drassanes Reials de Barcelona, en les úniques dates disponibles que, a més, estan disponibles perquè el Sr. Flaqué les tenia reservades i després les abandonà, cosa que ha resultat una gran sort per al Gremi donat el marge escàs de maniobra a què Fira de Barcelona l’ha abocat.

Un atreviment: a diferència del que passa en altres Gremis i Col·legis Professionals, el Gremi d’Antiquaris de Catalunya opta per donar llibertat als seus associats per a que assisteixin al saló del Sr. Flaqué, a l’organitzat pel propi Gremi o a tots dos.

Un suport: la Federación Española de Anticuarios, com a mostra de suport al saló del Gremi, opta per celebrar la seva reunió ordinària a Barcelona, coincidint en temps i lloc amb el saló del Gremi.

Per acabar, un cap-i-cua: l’any 2009, Fira de Barcelona va rescindir un contracte perquè sols hi havia 63 expositors. Enguany ha celebrat un saló amb 36. País de meravelles!

Més informació  a la revista bonart  n. 134 (edició paper i edició digital) del mes de desembre del 2010.


Et poden
Interessar
...

Torrent_Pagès_Banner