FCC-Segell-banner4

Notícies

Barcelona: El MACBA i la fundació Han Nefkens instauren un nou premi internacional

bonart - 28/11/11
Eude, genericBanerJaumeRiba05
Amb l’objectiu d’estimular la creació artística contemporània, el mecenes holandès Han Nefkens i Bartomeu Marí, director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), han signat avui, dia 28 de novembre a Barcelona un acord per instaurar el nou Premi Fundació Han Nefkens MACBA d’art contemporani. La convocatòria està adreçada als artistes que, sense restriccions d’edat, nacionalitat o gènere, hagin desenvolupat una trajectòria sòlida, però que no hagin rebut encara el reconeixement de les institucions artístiques. El guardó es concedirà el 28 de novembre de cada dos anys, data que coincideix amb la commemoració de la inauguració del MACBA, que va tenir lloc el 1995. El Primer Premi Fundació Han Nefkens MACBA s’anunciarà i es lliurarà exactament d’aquí a un any, és a dir, el 28 de novembre de 2012.

Aquest premi de caràcter biennal està dotat amb 50.000 euros, dels quals l’artista en percebrà 20.000 com a honoraris i 30.000 que haurà de destinar a la producció d’un projecte artístic a la ciutat de Barcelona. D’aquesta manera, la Fundació Han Nefkens i el MACBA, coorganitzadores del premi, volen contribuir a la consolidació de la trajectòria d’aquells artistes que hagin dut a terme una carrera coherent, però que necessiten suport per donar-se a conèixer a l’escenari internacional. L’obra resultant s’exhibirà a Barcelona, en un espai exterior al recinte del MACBA. Així es promou la diversificació del «vocabulari expositiu» que desenvolupa el MACBA per difondre obres excepcionals, in situ i amb una forta relació amb el context urbà, l’espai públic i la condició metropolitana.

El nom del guanyador del Primer Premi Fundació Han Nefkens MACBA es farà públic el 28 de novembre de 2012, en el marc d’una cerimònia al MACBA. Hi seran presents els organitzadors, el jurat i l’artista seleccionat. El guanyador disposarà d’un any per desenvolupar el projecte artístic, que es presentarà el 2013. Les edicions següents seguiran aquesta dinàmica, de manera que un any es concedirà el premi i el següent es materialitzarà el projecte artístic resultant, i així successivament.

Una de les finalitats d’aquest premi de nova creació és establir xarxes entre els cinc continents i fer visible l’art que es genera en aquells països considerats com a «no occidentals». En aquest sentit, un grup de deu scouts (una espècie de «cercapromeses» artístics) repartits per tot el món seran els encarregats de proposar al comitè de selecció, cada un d’ells, fins a tres artistes de la seva zona geogràfica. D’entre aquesta llista, el comitè proposarà al jurat cinc finalistes. El jurat internacional, renovable en cada edició i compost per especialistes en art contemporani, serà l’encarregat d’escollir el guanyador.

El jurat de la Primera Edició del Premi Fundació Han Nefkens MACBA (2012) estarà format per Iwona Blazwick (Londres), directora de la Whitechapel Art Gallery; Adriano Pedrosa (São Paulo), comissari independent, escriptor i crític d’art; Christine Tohmé (Beirut), comissària i activista cultural; Han Nefkens (Holanda i Barcelona), mecenes i col·leccionista, i Bartomeu Marí (Barcelona), director del MACBA (aquests dos últims càrrecs formaran sempre part del jurat, mentre que els altres tres es renovaran en cada edició).

Et poden
Interessar
...

Torrent_Pagès_Banner