M-CCX-TESLA-Banner-817x68px-CAT

Notícies

La Jonquera: El MUME presenta el llibre ´Fronteres. Una visió des de l´Empordà´

bonart - 12/12/11
Nial nou-180x178Anunci_Ampudia
El Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera presenta el dia 16 de desembre a les 19 h. el llibre que recull les actes del congrés: Fronteres. Una visió des de l’Empordà, editat enguany per l’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE). El llibre el presentarà el catedràtic d’Història Antiga de la Universitat de Girona, Josep M. Nolla. A l’acte també hi intervindran Sònia Martínez (alcaldessa de la Jonquera i presidenta del Consorci del MUME), Jordi Font (director del MUME) i Pere Gifre, president de l’Institut d’Estudis Empordanesos. Després de la presentació del llibre, s’oferirà als assistents una visita guiada al MUME.

El llibre que es presenta recull les actes resultants del 2n congrés de l’Institut d’Estudis Empordanesos. Aquest congrés, de títol “El fet fronterer. Fronteres, relacions, intercanvis”, es va celebrar els 6, 7 i 8 de novembre de 2009 a Figueres i Roses i es va estructurar a l’entorn de tres ponències a les quals s’hi van sumar comunicacions obertes de diversos autors. El resultat en fou aquest interessant volum que aplega les tres ponències centrals i vint-i-quatre comunicacions. Així mateix, el volum també compta amb una elaborada i suggeridora presentació de l’historiador i president de l’IEE, Pere Gifre.

L’objecte d’anàlisi del volum és la frontera des d’una perspectiva històrica, cosa que fa que es tingui en compte les diferents tipologies de fronteres, des de les territorials de caràcter extern resultants dels conflictes militars i polítics a d’altres més internes i subtils derivades de les relacions socioeconòmiques i culturals dins de les diverses comunitats històriques. D’aquesta manera, els col·laboradors del llibre aporten una mirada minuciosa sobre els canvis experimentats en els usos, funcions i significacions de les fronteres: des de l’etapa final de la prehistòria, passant pel món antic i medieval, fins a la formació dels estats-nació a l’època moderna i la seva consolidació en l’època contemporània. Moment, aquest darrer, en què el concepte modern de frontera i fins i tot la mateixa naturalesa de l’estat-nació són posats en qüestionament per altres formes d’organització transfrontereres i col·laboratives.

Els textos reunits en el llibre fan palès que l’aplicació d’una perspectiva històrica al concepte de frontera permet anar més enllà d’una visió merament territorial i geopolítica. Efectivament, l’òptica interdisciplinària que permet el camp de la història possibilita introduir, tal com es manifesta en els treballs recollits, mirades que resulten essencials per tal d’atansar-se a la qüestió fronterera amb rigor erudit sense desestimar el debat viu que suscita en el present. Aquesta adopció d’una complexitat analítica, que caracteritza el conjunt del volum,  fa possible copsar com viuen i senten els homes i les dones la creació -i sovint la imposició- de les fronteres.

Et poden
Interessar
...