817x68-cat

Certàmens

Voluspa Jarpa guanya la cinquena edició del Premi Illy SustainArt d'ARCOmadrid

Voluspa Jarpa guanya la cinquena edició del Premi Illy SustainArt d\'ARCOmadrid
bonart madrid - 17/02/12
La xilena Voluspa Jarpe rep el Premi illy SustainArt, dotat amb 15.000 euros, per l'obra Minimal Secret, presentada a la secció Solo Projects: Focus Latinoamerica a ARCOmadrid 2012. D'entre les 23 galeries participants a la secció Solo Projects: Focus Latinoamerica, el jurat del Premi illy SustainArt, compost per Agustín Pérez-Rubio (director del MUSAC, Lleó), Marcelo Mattos Araujo (director executiu de la Pinacoteca de São Paulo) i Carlo Bach, director artístic d'illycaffè, ha seleccionat el treball de Voluspa Jarpa, Minimal Secret per la seva temàtica històric-política i el seu llenguatge crític que recupera la memòria a través de documents de països llatinoamericans que han sofert una dictadura com Xile, traient-la a la llum d'una manera artística.
Voluspa explora les seves arrels a Minimal Secret a través dels documents i d'una revisió del psicoanàlisi, de la idea del trauma, treballant formes que tenen a veure amb una noció sobre la història que s'ha ocultat o que no ha sortit a la llum.

"Fa més de deu anys que la meva obra se centra en assumptes polítics de la història nacional de Xile. Minimal Secret es presenta a ARCO justament en un moment en el qual la societat espanyola està molt sensibilitzada amb l'assumpte dels documents desclassificats de la dictadura de Pinochet. Estic molt agraïda per haver rebut el Premi illy SustainArt que reconeix el meu treball i recolza econòmicament la meva carrera com a artista", comentava l'artista xilena just després de rebre el premi.

Voluspa Jarpa és una pintora i artista visual nascuda en 1971 a Xile. Llicenciada en Arts per la Universitat de Xile en 1992, va realitzar un Master en Arts Visuals en el mateix centre en 1996. Voluspa desenvolupa el seu treball centrant la seva pràctica en assumptes polítics de la història nacional de Xile, creant instal·lacions, pintura i objectes escultòrics. En els últims 13 anys el seu interès s'ha enfocat en l'ús de l'arxiu com a material per a la seva obra, treballant específicament amb arxius desclassificats de la CIA.

En les tres edicions anteriors del Premi illy SustainArt, el guardó ha estat lliurat als artistes procedents dels següents països: Brasil, Índia i Estats Units. En 2008, el premi ha estat concedit al brasiler Matheus Rocha Pitta, en 2009 l'artista indi Avinash Veeraraghavan; en 2010 a l'artista mexicà Camilo Ontiveros, i en 2011 l'artista brasiler André Komatsu.

El Premi illy en ARCOmadrid és part d'un projecte de suport internacional dedicat als talents emergents en l'art i el disseny contemporani, engegat fa 20 anys per illycaffè en col·laboració amb les fires més importants i exposicions d'art contemporani a nivell internacional, entre els quals Artissima (Torí), Art Brussels (Brussel·les), i l'Art de Rotterdam (Rotterdam).
Eude, genericthumbnail_Centre Pere Planas nou 2021

Et poden
Interessar
...