FCC-Segell-banner4
Manifesta presenta l\'edició que se celebrarà des del 2 de juny a Genk (Bèlgica)

Certàmens

Manifesta presenta l'edició que se celebrarà des del 2 de juny a Genk (Bèlgica)

bonart genk - 18/02/12
BONART_BANNER-POSTECTURA-180X180Baner_Viladot_Bonart_360x356
La Fira Internacional d'Art Contemporani, ARCOmadrid, ha acollit la presentació de la novena edició de la biennal Manifesta, organitzada per Manifesta Foundation. El comissari de Manifesta 9, Cuauhtémoc Medina ha explicat avui a la Sala Amics d'ARCO, juntament amb la directora de Manifesta Foundation Hedwig Fixin, el plantejament curatorial que guiarà el programa de la propera edició de la biennal que se celebrarà entre el 2 de juny i el 30 de setembre en Genk (Limburgo, Bèlgica).

La seu triada és una antiga mina de carbó, el complex de Waterschei. En els seus seus 25.000 metres quadrats es desenvoluparan tres exposicions, amb el carbó com a element central. La localització i el nucli d'interès per Manifesta 9 ha estat desenvolupada per Cuauhtémoc Medina a partir d'una labor d'investigació sobre la regió de Limburgo, la seva memòria social i la petjada que la indústria minera va deixar a la zona.

A partir d'aquesta investigació l'equip curatorial de Manifesta 9 ha desenvolupat un programa de tres exposicions. La primera d'elles serà pròpiament una biennal d'art en la qual participaran 37 artistes internacionals. La segona estarà plantejada amb una lògica més museística per abordar com el carbó va afectar a la història de l'art en l'era artística moderna. Finalment, la tercera mostra que integrarà Manifesta 9 estarà centrada en la recuperació de la memòria social dels exminers a través d'institucions i obres que no tindran mediació dels artistes.

Aquest programa expositiu pretén, segons el seu comissari “ser fòrum de visualització de l'art contemporani, al mateix temps que efectuar una aportació de conceptes i imatges en la trama local”. Tal com va explicar Cuauhtémoc Medina, Manifesta 9 representarà una “oferta cultural per a la població local de Genk, que normalment estaria constreñida a les seves metròpolis” i, al mateix temps, “concentrar als visitants que vénen de fora en un espai”, a diferència d'anteriors edicions de Manifesta que van comptar amb diverses seus a les regions on se celebraven.

En l'acte també es va presentar la publicació Manifesta 8 Photo Arxiu, fruit del treball de l'anterior edició d'aquesta biennal, que es va celebrar a la regió de Múrcia. Aquesta publicació s'emmarca en el paper actiu de Manifesta Foundation en el desenvolupament dels seus arxius, com a part del seu continuat programa de comunicació, educació i mediació. La que fou coordinadora de Manifesta 8, Esther Regueira va explicar el llegat a nivell artístic i humà que ha deixat la biennal a la regió “que dóna fruits uns anys després”.

A la imatge, l'antiga mina de carbó, seu de Manifesta 9. (Foto Kristof Vrancken).

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021