FCC-Segell-banner4
\

Exposicions

"Caritat" de Jacint Verdaguer, nova exposició del Museu de la Vidal Rural

bonart l'espluga de francolí - 20/02/12
mossos-300x300180x180
El proper divendres 24 de febrer, a les set de la tarda, el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí inaugurarà l’exposició Caritat, un llibre almoina, poesia solidària de Jacint Verdaguer. L’exposició és un recorregut per la història que va portar Verdaguer a voler autoeditar aquest poemari -amb la voluntat de col·laborar econòmicament amb els pobles d’Andalusia que havien patit un fort terratrèmol-, el contingut del llibre, les diverses edicions, el benefici que donà, a més d’altres qüestions diverses, com el naixement del Fotoperiodisme a Espanya, en referència a la cobertura dels estralls de la catàstrofe. La vigília de Nadal de 1884, alguns pobles de les províncies de Granada i de Màlaga van patir un moviment sísmic molt devastador, que va tenir algunes rèpliques fins a la primera quinzena de febrer del 1885. A la catàstrofe s’hi va afegir una gran nevada. Van quedar destruïdes unes 4.440 cases i se’n van malmetre 13.000.

Tal com explica Verdaguer al pròleg, moltes persones van fer donacions per tal d’ajudar els damnificats i l’autor, com a poeta, el que ofereix és el llibre de poemes Caritat, que ampliarà en dues edicions posteriors. Verdaguer té quaranta anys i en els poemes transmet la seva preocupació per temes socials com la pobresa, l’orfenesa i la gent humil. Defensa la caritat com a ajuda material i espiritual. El poema Caritat l’escriu expressament per a l’ocasió, i el llibre recollirà, en total, trenta-sis poesies.

L’exposició pretén rescatar de l’oblit l’obra Caritat de Verdaguer. La Fundació Jacint Verdaguer ha emprès la iniciativa amb la col·laboració de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic i ha estat produïda en el context de la celebració del VIII Col·loqui Internacional Verdaguer. La mirada social de Verdaguer.

 

Et poden
Interessar
...

817x88-HISTÒRIES-DE-L'ART-