BannerFCC_Bonart

Exposicions

Pintura rebel a la Galeria Punto

Pintura rebel a la Galeria Punto
FM_Bonart-180x180px-OnlineBanner-Flama-180x180px_v1-cat
bonart - valència - 18/07/19
La Galeria Punto, carrer Burriana 37 de València, presenta la mostra col·lectiva I am a painter, que reuneix les obres de Juan de Morenilla, Jan Monclús i Victòria Iranzo.


En paraules de  Carles Àngel Saurí, "algú va dir alguna vegada que li agradava veure els dibuixos animats del primer Mickey Mouse perquè resolien transformacions i canvis en el cos del ratolí totalment impossibles. Tirant-li de la cua se li feia petita el cap, el seu cos a la calor podia tornar-se un bassal de tinta, fins i tot les notes que sortien de la seva boca podien tornar-se objectes amb els quals interactuar ... El salt del còmic a la imatge-moviment va alliberar els deliris físicament absurds dels dibuixants de còmic.

L'imaginari visual d'aquests processos ha contaminat en certa manera la producció d'alguns artistes d'aquesta exposició. A la pintura de Juan de Morenilla (a partir d'ara Juande) un cop de mà es torna protagonista. Una mà que es retorça com una forma plàstica que recorda a l'oli que surt del tub. Aquestes formes "plasticosas" sense forma definida suren sobre un món pintat, amb una textura de fons estàtic de pel·lícula de dibuixos animats de sèrie B. Per Gilles Deleuze el desig té una forma de massa viscosa que s'anava postrant sobre l'objecte desitjat. Les formes que copen els llenços de Juande retornen aquesta imatge. No obstant això, aquestes formes oculten l'objecte de desig darrere d'una realitat fluida, viscosa i precària que deixa pintar però no desitjar més enllà de la pròpia realitat de la Pintura.

Juande congela la reproducció de les seves pel·lícules en una sèrie d'escenes que acaben per sortir-se del marc de la tela. De la mateixa manera en què Bugs Bunny coneix a Michael Jordan a Space Jam (i no de l'expansió dels camps de color d'Àngela de la Creu). El personatge una mà, sigui potser, una cita al propi procés pictòric, potser, una ironia sobre qui és la gregària anònima de qualsevol pintora o pintor ... Que potser sabem com era la mà d'Albert Oehlen o Geòrgia O'Keeffe? La mà que pinta es torna objecte representat (l'agència representada). Una mà irònica, amb una textura creepy, que apel·la al que Freud va conceptualitzar com Umheimlich (1). Una mà que et commou i alhora et estranya com ho feia el majordom de la Família Adams. Una cita que és estrany, i a qui resol l'acció de servir en última instància. Posar a la mà de protagonista i esborrar qui la domina és parlar dels agents subalterns de qualsevol sistema de producció.

"Bald before rich (2) però no com Steve Jobs o Lebron James".
"Pinotxo em va dir alguna vegada que la forma de l'èxit de l'art és la Pintura. Això m'ho va explicar mentre ens fumàvem un puro i les nostres orelles es tornaven peludes i punxegudes ".


Això mai m'ho ha dit Jan però és una cosa que llegeixo en les seves peces. En les pintures de l'artista català hi ha tot un llenguatge propi que parteix d'una autocrítica i un cinisme que colpeja des de la superfície de les seves teles algunes profunditats del sistema de l'art. La Pintura (potser) es va entendre en un primer moment per a l'artista com un espai de llibertat, lúdic i subjectiu que amb el pas del temps s'ha convertit en un camp de batalla violent, aspre i precari. Jan treballa des d'una posició metalingüística sobre el seu sistema de producció que al seu torn destil·la una autoreferencialitat que li apel·la com a individu en el món. La Pintura en els últims períodes de la història de l'art s'ha volgut autònoma, autoreferencial i independent però cau moltes vegades en el perill d'oblidar l'o l'agent que li dóna forma. Aquest aïllament produeix tot un sistema precari que sol amagar darrere d'un teatre de l'èxit una gran foscor precària revestida de colors i formes estètiques.

Hi ha poca pintura al pinzell de Jan. Les obres de l'artista estan lluny d'aquests impastos de la pintura postimpressionista de galeria vuitcentista que anhela a Sorolla i pensa a Pinazo. "L'oli és més car que la compra que faig dilluns al Dia" això tampoc m'ho ha dit Jan però és una cosa que destil·la la seva càrrega matèrica. No obstant això, més enllà del que jo pugui entendre o voler llegir de la seva textura plàstica, la càrrega de pintura retorna una imatge fràgil. Les capes de les obres connecten amb una genealogia del còmic dels anys seixanta però amb un llenguatge i una ironia molt més contemporània. Una cosa així com unes textures dels seixanta completades amb l'humor de la cultura del meme d'internet. Un meme amb reminiscències de còmic, un llenguatge propi que va créixer amb una imatge-moviment (els dibuixos animats) que va llegir (potser) alguns còmics i que en la seva adolescència es va tornar un nadiu digital. Aquesta barreja anacrònica i que conjuga diferents estadis de la imatge es deixa entreveure d'una manera vetllada en les obres de Jan Monclús.

Tot el aquí present guarda una relació amb llenguatges i mons imaginaris que parteixen del temps de la imatge-moviment. Hi ha un canvi sobtat en el ritme quan enfoques la vista cap a les peces de Victòria Iranzo. La imatge s'atura i desapareixen els personatges perquè l'escenari (que en les obres de Juande i Jan no tenien el focus) passada al primer pla. En un altre procés, semblant al de les mans de Juande, l'espai com a objecte subaltern es torna protagonista. Les obres de Victòria Iranzo retorcen la imatge amb diferents llenguatges. Les seves pintures són el plec de diferents capes on els escenaris representats presentaven identitats diferents. En un primer estadi de la imatge, els escenaris de l'artista són una projecció mental construïda a partir d'un món particular amb la seva pròpia simbologia. Aquestes projeccions adquireixen una identitat tangible amb la construcció d'unes maquetes que seran l'estructura del seu últim estat: la representació pictòrica.

Algú va dir alguna vegada que l'obra de Victòria partia d'una procés de cartografia d'un món imaginari. Aquest exercici em sembla problemàtic i em sembla que la representació espacial sempre imposa una única imatge. Existeix sempre cert misteri que mai es descobreix en les representacions de la realitat. Les representacions com a traducció sempre amaguen o presenten una pèrdua, les obres de Victòria Iranzo generen un desig per descobrir que hi ha més enllà de la representació d'aquest món, com continua aquest escenari fora del límit del quadre i que segurament és infinit al seu estadi mental . Una cosa que també em generen les escenes detingudes de Juande, on comença i on acaben aquests escenaris, que hi ha ocult en els límits del llenç i com aquestes formes misterioses es tornen objecte fora del marc plàstic. Potser, això hagi estat sempre un dilema propi de la pintura que no deixa tornar com un fantasma quotidià. Trencar la representació, per tornar a la primera projecció mental deixant que la pintura abordi els límits de la seva pròpia idiosincràsia. Mirant les peces dels tres artistes alguna cosa em diu que hi ha una necessitat d'apel·lar al extradiagético que fins i tot acaba apel·lant a la situació emocional, professional o afectiva de la i el mateix artista".


A la imatge, obra de Jan Monclús.

Et poden
Interessar
...