BannerFCC_Bonart
El Castell de Púbol reobre amb una exposició del Dalí tridimensional

Exposicions

El Castell de Púbol reobre amb una exposició del Dalí tridimensional

bonart púbol - 13/03/12
Banner-Tina-180x180px_v1-catBONART_180x180
El Castell de Púbol reobre amb una exposició del Dalí tridimensional. També es podrà veure per primera vegada una filmació del geni empordanès pintant Gala.

Aquest any l’exposició està dedicada a la recerca de Salvador Dalí en l’àmbit de l’holografia. Es poden veure dos cronohologrames titulats El cervell d’Alice Cooper i Dalí pintant Gala, així com la projecció d’una cinta súper 8 en què apareix Dalí en el procés de pintar Gala per a la realització d’aquest segon holograma.

La Fundació Dalí té com una de les tasques prioritàries mantenir, difondre i ampliar el llegat del pintor. Des de l’any 1991, es porta a terme una intensa política d’adquisició d’obra destinada a completar l’univers dalinià que es conserva en el Teatre-Museu Dalí. Les compres de la Fundació no abracen només l’obra pictòrica, sinó també documentació diversa, ja que el Centre d’Estudis Dalinians adquireix constantment llibres i revistes i, en menor freqüència, fotografies, fullets i manuscrits. Aquest material serveix per aprofundir en l’estudi de totes les facetes artístiques de Salvador Dalí. Per aquest motiu, ens beneficiem ara d’una de les darreres adquisicions, una filmació en súper 8, per estudiar una de les vessants menys conegudes de l’artista: la seva relació amb l’holografia.

El fruit de la recerca es mostra en l’exposició d’enguany al Castell de Púbol 3DALI. Dalí i l’holografia: realitat virtual i il·lusió de realitat, on s’exposen dues peces cabdals que exemplifiquen l’intens treball de Salvador Dalí en l’àmbit de la recerca artística des del seguiment actiu de la contemporaneïtat tecnològica. Una recerca emmarcada en la interdisciplinarietat acadèmica que trenca les barreres entre àrees de coneixement i que, una vegada més, s’avança al seu temps. Es tracta dels cronohologrames El cervell d’Alice Cooper, de 1973, i Dalí pintant Gala, de 1973-74. L’espai expositiu es complementa amb la projecció d’una cinta de curta durada de Franc Palaia, on podem veure part del procés creatiu de Dalí pintant Gala. Aquesta filmació, en súper 8, en què podem contemplar Gala i Dalí posant, no s’havia vist mai abans al nostre país. La Fundació Gala-Salvador Dalí la va poder adquirir l’any passat i la mostra per primera vegada.

Aquesta exposició vol incidir en l’exploració de nous camins que sempre fa Dalí. Si a la dècada dels 60, l’interès del pintor pels avenços científics s’intensifica i els experiments òptics passen a ser els protagonistes de les seves obres, entre 1972-73, l’exploració s’entén com la incorporació de les tres dimensions. De les dobles imatges, l’artista passa de forma natural al 3D. Primer amb l’estudi de l’estereoscòpia, després, la tècnica li permet jugar amb imatges virtuals en tres dimensions i esdevé pioner en el camp de l’art de l’ús d’una nova tecnologia tan innovadora com l’holografia. Dalí reivindica el seu lloc més enllà del s. XX, sense abandonar mai el mestratge dels seus admirats Leonardo, Velázquez o Vermeer.

A la imatge, "Dalí pintant Gala".

 

 

Et poden
Interessar
...