BONART-817x68px-Màscara
El Museu Fenosa celebra el desè aniversari amb una exposició dedicada a Paul Eluard

Exposicions

El Museu Fenosa celebra el desè aniversari amb una exposició dedicada a Paul Eluard

bonart el vendrell - 20/04/12
Baner_JMdMoral_Bonart_360x356_v2Peral_Banner-Bonart_180x180
El Museu Apel·les Fenosa va obrir les seves portes a la Casa del Portal del Pardo del Vendrell el 19 de juliol de 2.002, i ara commemora el seu desè aniversari amb una mostra dedicada al poeta Paul Eluard, amic de l'escultor que es podrà veure del 23 d'abril al 30 de setembre.

En el decurs d'aquests deu anys, el Museu ha presentat exposicions dedicades als amics més íntims de l'artista, tant si es tractava d'artistes coneguts  a Paris, com Picasso, Vieira da Silva, Giacometti, Jean Cocteau, Jacques Dubourg o Coco Chanel o de la seva esposa Nicole (que signava Nicole Florensa), com del seu cercle català, com va ser el cas de les mostres dedicades als Evolucionistes, Josep Granyer, Manuel Humbert, Llorens Artigas, Joan Perucho, Jaume Mercadé, Salvador Espriu o Jean-Marie del Moral. Aquesta dualitat entre els cercles de l'Escola de Paris i de Catalunya, el Museu del Vendrell ha assolit una personalitat reconeguda, així com la qualitat de les mostres produïdes per la Fundació Apel·les Fenosa, que han itinerat per diversos museus catalans i internacionals. D'aquest bagatge d'exposicions, destaca la mostra inicial dedicada a l'amistat amb Picasso, i les exposicions sobre Jean Cocteau i molt especialment la que il·lustrava la relació mantinguda amb Coco Chanel, l'exposició més visitada de totes les presentades al Museu.

Coincidint amb aquests desè aniversari, el Museu del Vendrell inaugura el proper 23 d'abril una exposició dedicada a Paul Eluard que du per títol Per a Fenosa, el seu pare, Paul Eluard. Aquesta diada el Museu farà una jornada de portes obertes, i els assistents a la inauguració, a les 20 h. seran obsequiats amb un llibre, obra del professor Serge Linares sobre Fenosa, la sculpture et les Lettres.

Paul Eluard i Apel·les Fenosa establiran una amistat intensa de la mà, sempre paternal, de Picasso. Tot va esdevenir-se a Paris , i a partir dels anys de l'Ocupació alemanya i fins a la mort del poeta. Com a testimoni d'aquests vincles ens resten els retrats que l'escultor va fer de Paul i Nusch Eluard, i els poemes i els llibres dedicats que s'han conservat fidelment a la biblioteca de l'artista. Fins i tot el llibre d'Eluard sobre Picasso de les edicions 3 Collines va servir a Fenosa per iniciar la seva relació amb Nicole, que es convertiria en la seva esposa.

L'exposició presenta tots els retrats que Fenosa va fer a Paul i Nusch Eluard, així com tots els llibres dedicats, a més d'obres de Picasso i de Man Ray, i el retrat de Mme. Trutat que Fenosa va fer per indicacions de Paul Eluard. L'exposició es refereix a la consideració paternal que tenia Paul Eluard sobre Fenosa, a qui considerava el seu fill, fet que provocava la discussió amb Picasso que també deia que “Fenosa és el meu fill, de mare desconeguda”.La mostra clou amb documents sobre la continuïtat de l'amistat amb Eluard a través de la seva filla, Cécile, fruit del matrimoni amb Gala, que sovint visitava El Vendrell i s´hi estava a la casa dels Fenosa, que ara acull el seu Museu.

Et poden
Interessar
...