817x68-cat

Certàmens

El Saló del Còmic presenta les últimes novetats del seu programa

bonart barcelona - 26/04/12
El 30 Saló Internacional del Còmic de Barcelona ha presentat les últimes novetats d'aquesta edició, que tindrà lloc entre el dijous 3 i el diumenge 6 de maig, en el pavelló nombre 8 de Fira de Barcelona a Montjuïc, on ocuparà 19.000 metres quadrats. La roda de premsa va arrencar amb un record a l'imprescindible Josep Maria Berenguer, editor de La Cúpula i fundador de la revista El Víbora, recentment mort.

La diligent robot REEM de Pal Robotics va rebre als periodistes, atès que els robots són un dels protagonistes del Saló. El president del Gremi d’Editors de Catalunya i de FICOMIC, Xavier Mallafré, va assegurar que els 30 anys que compleix aquest any el Saló “demostren la fortalesa del món del còmic i la bona salut” d'un negoci que, va dir, “és capaç de generar 100 milions d'euros” a l'any. “Aquest any s'han augmentat el nombre d'expositors fins a arribar a els 150”, va afirmar. “En un món cada vegada més visual, el còmic és el camí que uneix l'univers del llibre amb el de la imatge”, va apuntar i va destacar, finalment, la importància que Xina sigui el país convidat aquest any. “El Saló és una bona plataforma per a obrir nous mercats”, va concloure.

Els videojocs tindran un any més un paper important en el Saló, gràcies al patrocini de la desenvolupadora THQ i a l'acord de col·laboració signat amb el Festival Gamelab que permetrà que amb cada entrada al Saló es pugui fer un 2x1 en la pròxima Fira del Videojoc Internacional Gamelab, que tindrà lloc a la fi de juny. “Amb això iniciem una relació que esperem que duri altres 30 anys més”, va indicar Iván Fernández Lobo, director i fundador de Gamelab. “Vivim en una nova dimensió, la digital, en la qual còmic i videojoc estan fosos”, va afegir Gonzalo Suárez, altre dels responsables de Gamelab.

La música també serà protagonista del Saló, que compta amb una programació molt potent en el seu escenari amb als actuacions de Teràpia de Shock, Los Corones, Lax’n’Busto i de Avalanch amb el seu projecte Malefic. A més, el Festival Rock in Rio participa en el certamen per a presentar un còmic que s'està publicant per lliuraments en diaris de Portugal i Espanya. Raquel Pinhao, directora de màrqueting del Festival Rock in Rio, va explicar que la seva organització té un concepte de comunicació global on el còmic juga un paper molt important. “Per a nosaltres és un honor participar en el Saló, perquè considerem el còmic un camí per a aprendre i generar interaccions”, va assenyalar.

Com comissari de l'exposició Robots en la seva tinta, clau de l'eix temàtic del Saló, Jordi Ojeda, professor de la UPC, va revelar que els assistents podran interactuar amb “autòmats del segle XIX i del XXI”, entre molts altres tipus de robots, inclosos els que s'entrenen per participar en combats de summe. “Proposem un viatge de la ficció a la realitat, tractant d'acostar la robòtica a les persones”, va agregar. L'enorme mostra contarà fins i tot amb robots dibuixants que plasmaran les seves dedicatòries als participants.

El director del Saló Carles Santamaria va explicar com una novetat d'última hora que Jean Giraud / Moebius, dibuixant que ha estat “fonamental” per a la cultura contemporània, serà objecte d'una exposició en homenatge a la seva obra i persona. En aquesta mostra es podran veure originals de l'autor, així com treballs inèdits seus, a més de dibuixos realitzats per diversos autors dedicats a la seva obra i figura.

La programació de exposicions es completa amb la dedicada Spiderman, que compleix 50 anys; al nou Univers DC; a Little Nemo; a la revista Cavall Fort i als guanyadors dels premis de la passada edició, que van ser Jordi Longarón, Paco Roca, Juanjo Guarnido, David Sánchez i el fanzine Naufraguito. A més, es podrà veure una exposició dedicada a l'obra Malefic de Luis i Rómulo Royo, produïda per Norma Editorial, així com la mostra Un pont cap a Angulema de l'Escola de Còmic Joso, sobre professors i alumnes del centre que publiquen a França.

La llista de convidats estrangers inclou a reconeguts autors com Go Nagai, creador de Mazinger Z; Milo Manara, un dels mestres del còmic europeu; David Lloyd, dibuixant de V de Vendetta; Craig Thomson, el creador de Blankets o Scott Snyder, guionista de les noves sèries de Batman i La Cosa del Pantano. En aquest sentit, Santamaria va indicar que sens dubte la d'aquest any és una de les edicions més espectaculars del certamen, ja que, entre altres coses, la presència d'autors tant internacionals com nacionals serà “massiva”.

Per altra banda, Santamaria va fer referència al futur del Museu del Còmic i la Il·lustració i va assegurar que encara que l'obra està parada, se segueix treballant en el projecte amb la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Badalona. En aquests moments s'ha plantejat, va explicar, la necessitat d'incorporar a altres sectors que tenen el dibuix com eix creatiu, com pot ser l'animació i els videojocs. A més, del vessant museística i de difusió, es pretén que sigui un centre molt actiu com laboratori de projectes. Santamaria va concloure que serà difícil que el Museu es pugui inaugurar en 2014, donat el context de retallades, però que la Generalitat de Catalunya i el Ajuntament de Badalona tenen la determinació que finalment serà una realitat. “L'estratègia del sector consisteix a ser una espècie de gota malaya enfront de les administracions perquè el tema avanci”, va concloure.
Revistes_Banner_300x250Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...