MG_Bonart-1280x150p

Exposicions

El Museu de Lleida inaugurarà una exposició sobre el retaule gòtic de Sant Joan

El Museu de Lleida inaugurarà una exposició sobre el retaule gòtic de Sant Joan
bonart lleida - 07/06/12
El proper 21 de juny, el Museu de Lleida: diocesà i comarcal inaugurarà Fragments d’un passat. El retaule gòtic de l’església de Sant Joan de Lleida, una exposició en què mostrarà els sis compartiments conservats al MNAC del retaule major de l’antiga església de Sant Joan de Lleida, ja desapareguda. Són obra de Pere Garcia de Benavarri, un dels principals pintors del gòtic a les terres de Lleida i la Franja, i mostren escenes de la vida de sant Joan Baptista. La mostra inaugura el cicle Opera Dispersa, que té com a objectiu acostar al públic lleidatà un seguit d’obres que, un bon dia i per diferents motius, van acabar marxant dels seus llocs d’origen. L’exposició es podrà visitar entre el 21 de juny i el 21 d’octubre de 2012.

El retaule major de l’antiga església de Sant Joan de Lleida és un conjunt emblemàtic de la pintura lleidatana d’època medieval. Va presidir l’altar major de l’església fins a l’any 1678, moment en què fou substituït per un de nou. El retaule gòtic, llavors, va ser venut als representants de la vila de Benavent de Segrià. El 1907, els compartiments foren novament venuts i van acabar dispersos en diferents museus i col·leccions i, fins i tot, un d’ells actualment es custodia a l’Isabella Stewart Gardner Museum de Boston (EUA). El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) conserva sis compartiments del retaule que ara, i gràcies al conveni de col·laboració amb aquest museu, es podran veure al Museu de Lleida.

El retaule, obra de Pere Garcia de Benavarri i el seu taller, mostra escenes de la vida de sant Joan Baptista. El conjunt va ser executat entre els anys 1473 i 1482. La importància de Garcia dins del nostre territori va fer que se li dediqués un àmbit monogràfic dins de l’exposició permanent del Museu de Lleida. El retaule major de l’antiga església de Sant Joan de Lleida va ser un dels encàrrecs més importants de la seva carrera.

L’exposició mostrarà els següents compartiments: Decapitació de sant Joan Baptista, Naixement de sant Joan Baptista, Inscripció del nom de sant Joan Baptista, Sant Jeroni, Baptisme de Crist i Banquet d’Herodes.  La mostra està organitzada pel Museu de Lleida: diocesà i comarcal, amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Lleida, l’Obra Social “la Caixa” i Res Non Verba.

A més, està prevista una publicació , que vol ser el catàleg de l’exposició, realitzada per Alberto Velasco, conservador del Museu de Lleida i especialista en pintura gòtica. El llibre, Fragments d’un passat. Pere Garcia de Benavarri i el retaule de l’església de Sant Joan de Lleida”, serà la segona publicació dels Quaderns del Museu.

 
Visites Palau Moja_180x180180x180-cat

Et poden
Interessar
...