2278-AF-JEP-Premsa-Bonart(1280x150)senselogo-03

Certàmens

Art Basel, "la mare de totes les fires", del 14 al 17 de juny

Art Basel, \

La Fira d’Art Basel va obrir les portes el dia 14 i les tancarà el 17 de juny. En la seva 43a edició, ha obert les portes la primera fira internacional, anomenada per alguns “la mare de totes les fires”, per mostrar si aquest model nascut en la dècada dels 70 s’ha esgotat o si continuarà, tot i la intensa crisi sistèmica que ens afecta.

El nou món de l’art al qual ens aboquem tindrà en les fires el seu aparador com fins ara? Continuaran essent les galeries aquests ponts entre creativitat i mercat que han estat fins a l’actualitat? Quin paper tindran els artistes en la nova societat que es va dibuixant? Com es finançarà un món artístic que no es basa en l’omnipresent eficiència, que ara se’ns demana per a tot? Afeblits els estats, les administracions i institucions públiques, quin paper tindrà el sector privat i cap a on tendiran les propostes artístiques que interessaran? Quin serà el nou discurs artístic preeminent en un entorn d’escassetat? Sigui com sigui, el que sí sembla és que totes les estructures que havien crescut il·limitadament es reduiran i quedaran representades per uns únics punts cabdals, autèntics fars que irradiaran de manera global i, el més segur, és que la Fira d’Art Basel sobrevisqui a aquest esclat de la bombolla cultural de les darreres dècades per ser la primera i, encara més, per ser la fira que conjuga els millors artistes i les millors propostes amb, sobretot, els millors compradors i les millors condicions econòmiques, no en va la fira es realitza a Suïssa i és patrocinada per UBS.

Serà important observar aquestes i altres qüestions durant l’edició de la Fira d’Art Basel d’enguany, una fira emblemàtica, fundada l’any 1970 pels galeristes Ernst Beyeler, Trudl Bruckner i Balz Hilt com a reacció a l’Art Colònia, que va nèixer l’any 1967 com a primera fira i que es caracteritzava per la seva exclusivitat i pel fet de centrar-se en l’art alemany. Per contra, Art Basel naixia amb la idea de ser una fira oberta a tothom i sense fronteres en un mercat cada cop més exempt de límits i en un país tan atractiu per als intercanvis comercials com és Suïssa. Tres anys després de la seva inauguració, l’any 1973, Art Basel ja superava en xifres Art Colònia i es convertia en la primera fira artística mundial, un lloc que encara ocupa en l’actualitat.

Cal recordar que aquest model de fires d’art, en el moment en què van néixer, ja fa quatre dècades, va causar un autèntic terrabastall en un món, el de l’art, refractari als canvis i al fet d’haver-se de relacionar d’una manera massa directa amb un món econòmic que criticava i amb un sistema del qual volia mantenir-se al marge. La idea d’exposar obres d’art en un espai de fira, tot equiparant els treballs artístics a una mercaderia més, tal com es presenten altres objectes quotidians per ser venuts, va provocar un escàndol i moltes discussions. De fet, era la primera vegada que els galeristes reivindicaven obertament les seves ambicions comercials i s’allunyaven d’aquell component romàntic i idealitzat del món de l’art que només es movia per amor a l’art. Era la primera vegada que l’art es reivindicava com un objecte de consum més i que, per tant, restava a mercè de modes, de crisis econòmiques i borsàries, i es convertia en un valor refugi per a inversors.

Aquest 2012, a Art Basel, consolidada pel temps i els resultats, participaran més de 300 galeries que provenen de trenta-sis països dels cinc continents. Galeries que exposaran l’obra de més de dos mil cinc-cents artistes dels segles XX i XXI. Seleccionades d’entre més de mil candidatures a través d’un jurat internacional de galeristes, els països més representats seran els Estats Units, amb 73 galeries; Alemanya, amb 55; Suïssa, amb 33; la Gran Bretanya, amb 30; França, amb 27, i Itàlia, amb 15. De l’Estat espanyol, hi participaran les històriques galeries de Madrid Helga de Alvear i Juana de Aizpuru i, quant a la representació catalana, hi seran presents la galeria Joan Prats, Polígrafa Obra Gràfica i ProjecteSD, aquesta darrera hi participa per primer cop.

Per altra banda, hi haurà la secció Art Statements, en la qual vint-i-set galeries internacionals mostraran projectes d’artistes joves i, per tercer any, també es durà a terme l’Art Feature, en què es posarà l’accent en projectes precisos de comissariats d’exposicions; aquest any, vint galeries establiran un seguit de diàlegs artístics entre les exposicions personals i material excepcional relatiu a la història de l’art. També continuaran havent-hi seccions com ara Art Unlimited, Art Parcours, Art Film, Art Basel Conversations et Art Salon, totes aquestes activitats convertiran la fira i, per extensió, la ciutat de Basilea en la capital mundial de l’art un any més.

A la imatge, detall de "Marina Towers" d'Enoc Perez, presentat per Polígrafa Obra Gràfica.

 

inclassificablesBONART_BANNER_180x180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88