FCC-Segell-banner4
El Museu Guggenheim Bilbao dedicarà una mostra al veneçolà Jesús Rafael Soto

Exposicions

El Museu Guggenheim Bilbao dedicarà una mostra al veneçolà Jesús Rafael Soto

bonart bilbao - 29/07/19
Baner_Viladot_Bonart_360x356Nial nou-180x178
El Museu Guggenheim Bilbao presentarà del 18 octubre 2019 al 9 febrer 2020 Soto. La quarta dimensió, una exposició retrospectiva dedicada a repassar l'obra de Jesús Rafael Soto (Ciutat Bolívar, Veneçuela, 1923-París, França, 2005). Organitzada pel Museu Guggenheim Bilbao en col·laboració amb l'Atelier Soto a París, la mostra reuneix més de 60 obres, entre elles diverses escultures participatives de gran format que l'artista veneçolà denomina Penetrables i que figuren com una de les seves més importants i icòniques contribucions a la història recent de l'art. A més, presenta un important nombre de pintures i obres murals històriques que permeten entendre el paper fonamental que juga Soto en l'evolució de l'art cinètic entre principis dels anys cinquanta i finals dels seixanta, permetent apreciar el desenvolupament de la seva pràctica artística fins a la primera dècada del segle XXI. La mostra està comissariada per Manuel Cirauqui, comissari del Museu Guggenheim Bilbao.

L'exposició compta igualment amb peces representatives de les sèries més grans de l'obra de l'artista, com els seus Volums virtuals-obres verticals que evoquen grans figures geomètriques suspeses en l'aire-, Extensions-peces de sòl de les que emergeix una massa cromàtica de vegades opaca i de vegades subtil com un halo-, i Progressions-obres en què les formes aèries parteixen tant del sòl com del sostre per trobar-se en el que sembla ser una seqüència cinètica o un joc de tensions interromput. A totes les peces reunides dins el Museu s'afegeix la instal·lació en un dels espais exteriors de l'espectacular obra Sphere Lutétia (1996), la presentació costat de l'estany del Museu s'estendrà durant la pràctica totalitat dels quatre mesos que dura l'exposició.

Al llarg de les cinc dècades de la seva carrera, Jesús Soto juga un paper fonamental en la redefinició de l'abast i la funció social de l'obra d'art. Trencant amb la convencional separació de pintura i escultura en els cinquanta, la pràctica de Soto evoluciona progressivament més enllà de l'àmbit visual per adoptar un paper emblemàtic en el gir radical que donarà l'objecte artístic en els anys posteriors. Així, de la investigació òptica de els seus inicis, passa a formar part del primer grup d'artistes cinètics a París-juntament amb figures com Jean Tinguely, Iacov Agam i Victor Vasarely-. S'associa igualment amb importants grups internacionals com Zero, així com del cercle de la galeria Signals a Londres.

A la imatge, obra de Jesús Rafael Soto (detall).
Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021