banner-elscatala-817x88px
\

Certàmens

"Vogadors" presenta a Venècia nou obres de joves arquitectes catalans i balears

bonart venècia - 27/08/12
Baner_Esteva_Bonart_360x356BanerVictor04
Vogadors, un projecte de l’Institut Ramon Llull (IRL) que recull l’obra de nou joves arquitectes catalans i balears i participa a la 13 Biennal d’Arquitectura de Venècia, ha estat presentat avui en roda de premsa a Venècia. La Biennal tindrà lloc del 29 d’agost al 25 de novembre del 2012. A l’acte hi ha participat el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell; el conseller d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, Rafael Bosch; el director de l’IRL, Vicenç Villatoro; i el seu director adjunt, Àlex Susanna. A més, hi ha hagut una visita guiada dels comissaris Jordi Badia i Félix Arranz. La mostra Vogadors forma part dels Eventi Collateralli de la Biennal, instal·lats en un espai molt a prop de l’Arsenale.

El conseller Ferran Mascarell ha començat felicitant els arquitectes i els comissaris per la mostra. Després ha remarcat tres idees. La primera, que una de les disciplines culturals en què Catalunya i les Illes han excel·lit els darrers 150 anys ha estat l’arquitectura, i que aquesta excel·lència es manté a l’actualitat. La segona, que la mostra exposa una tendència de fons en la feina dels arquitectes catalans i balears, que aporta moltes idees noves i fuig dels simplismes. I en tercer lloc, ha subratllat la importància de la internacionalització de l’arquitectura, que aporta prestigi i oportunitats de treball.

El conseller balear Rafael À. Bosch ha fet esment a la tesi del projecte: “Nosaltres entenem molt bé això que els vogadors avancen endavant mirant cap enrere: és el que s’ha fet sempre a casa nostra”. També ha destacat que els territoris de parla catalana han de projectar al món totes les seves manifestacions culturals, i l’arquitectura n’és una.

Per la seva banda, Vicenç Villatoro ha explicat en la seva intervenció que l’arquitectura és cultura, que la Biennal de Venècia és un dels aparadors mundials més ben il·luminats quant a arquitectura, i que ara es un bon moment per portar arquitectes catalans i balears a Venècia, perquè tenen necessitat d’obrir-se al món.

Àlex Susanna ha subratllat la gran qualitat de l’exposició i el fet que respon a una idea arquitectònica, una tesi, més que no pas una simple qualitat de les obres. “Aquesta era la mena de mostra que buscava l’Institut Ramon Llull des que va decidir engegar aquest projecte”, ha explicat.

Vogadors és una clara aposta de futur a través d’una selecció de nou obres d’alguns dels joves arquitectes catalans i balears més rellevants, els quals comparteixen una mateixa sensibilitat i alhora permeten il·lustrar una manera de fer diferent, en resposta a la demanda creixent per part de la societat d’allò que és necessari per a la vida de les persones, i que es troba a les antípodes de l’arquitectura més espectacular i mediàtica. Per desenvolupar-lo, l’equip de comissaris s’inspira en el mar Mediterrani, que separa i uneix a la vegada Catalunya i les Illes Balears. Les nou obres escollides són: Casa Collage, de Bosch-Capdeferro Arquitectures; Casa a Brunyola, de Francisco Cifuentes; Llar d’infants a Pratdip, de Núria Salvadó i David Tapias; Casa per a tres germanes, de Blancafort Reus Arquitectura; La Seca, de Meritxell Inaraja; Can Ribas, de Jaime J. Ferrer Forés; Piscina, vestidors i sala esportiva a Jesús, d’Arquitecturia; Ampliació de l’institut Josep Sureda i Blanes, de SMS arquitectos i Escola d’art i disseny a Amposta, de David Sebastian i Gerard Puig.

La Biennal d'Arquitectura de Venècia se celebra des de l'any 1980, després que el pes de l'arquitectura en la Biennal d'Art s'anés incrementant amb força des de mitjans dels anys 70. En l'actualitat, s'alterna amb la d'Art i comparteixen estructura i espais d'exposició.

El comissari per a l’edició del 2012 és el prestigiós arquitecte David Chipperfield, que ha proposat com a tema Common Ground.

A la imatge, presentació a Venècia.

Et poden
Interessar
...

BONART-817x68-Cervells