BONART-817x68px-Màscara
La Fundació Vila Casas presenta \

Exposicions

La Fundació Vila Casas presenta "Agustí Centelles, una crònica fotogràfica. Anys 30" a Can Framis

bonart barcelona - 25/09/12
Nial nou-180x178Eude, generic
Des del 25 de setembre i fins al 10 de febrer del 2013 la Fundació Vila Casas presenta a Can Framis de Barcelona l’exposició Agustí Centelles, una crònica fotogràfica. Anys 30, mostra de les obres adquirides per la Fundació Vila Casas l’any 2010 que han passat a formar part del patrimoni català. El fet que a finals del 2010 la Fundació Vila Casas decidís adquirir una sèrie de fotografies d'Agustí Centelles (que es van concretar en 110 còpies d'autor + 35 R-prints), ha permès organitzar aquesta exposició, en la que es presenten les 110 còpies d'autor, còpies que va positivar el mateix Agustí Centelles, encara que no en el mateix moment en què van ser captades, sinó en els primers anys de la democràcia, després de recuperar els negatiu que s'havia emportat a l'exili i que va amagar a casa d'uns amics de Carcassona, fins el 1976. I certifica l'autenticitat d'aquestes còpies el fet que en el seu dors hi ha la signatura de Centelles i el segell de la seva empresa i que estan anotades pel mateix autor.

Les fotografies que integren l'exposició pertanyen majoritàriament al que el comissari de l'exposició denomina segona etapa de la trajectòria de Centelles, la que abasta la feina que va fer durant els darrers anys de la República, els de la Guerra Civil i els que l'autor va passar a l'exili, tot i que també s'inclou inclou alguna de les imatges que va fer en la primera etapa de la seva trajectòria, quan va definir el seu llenguatge.

L'exposició ha estat estructurada en cinc àmbits: República, 1931-1936; 19 de juliol i l'inici de la Guerra Civil; El Front (Retrats del Front); Rereguarda; El Camp de Concentració de Bram. Un guió que permet reviure els fets de la guerra, i com aquesta va impactar en la nostra societat, especialment perquè les fotografies van acompanyades d'escrits documentals, que ajudaran a entendre la magnitud d'aquella tragèdia. L'exposició es complementa amb una selecció d’imatges de les publicacions de l’epoca en les que es van reproduir les fotografies de Centelles, avui reconegut com a primer fotoperiodista català. Aquesta mostra, que es podrà visitar a Can Framis fins al 10 de febrer del 2013, ha estat possible gràcies als acords signats entre la Fundació Vila Casas i l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona. L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona és l'entitat dipositària de les fotografies i en té cura de la seva conservació. Per la seva banda, la Fundació podrà fer ús dels fons de l'Arxiu i exhibir-lo al Palau Solterra, Museu de Fotografia Contemporània.

A la imatge, "Fotomuntatge del camp de Bram", 1939. 30x40 cm. © Espanya. Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Centre Documental de la Memòria Històrica. Arxiu Agustí Centelles i Ossó.

Et poden
Interessar
...