818x68-Bonart-IA

Exposicions

Les emblemàtiques fotografies de Garry Winogrand presents al KBr de la Fundació MAPFRE

Winogrand, G. "New York World Expo", 1964.
Les emblemàtiques fotografies de Garry Winogrand presents al KBr de la Fundació MAPFRE
La Fundació MAPFRE de Barcelona homenatge al fotògraf Garry Winogrand amb una exposició organitzada a partir de diverses imatges que l’artista va realitzar.

Garry Winogrand (Nova York, 1928 – 1984) va ser el pioner de la fotografia de carrer. El fotògraf va estudiar pintura a la City College de Nova York i posteriorment pintura i fotografia a la Columbia University de Nova York. Winogrand també va impartir classes de fotografia a la Universitat de Texas d’Austin i l’Art Institute of Chicago, compaginant-ho amb la seva carrera fotogràfica. Winogrand va morir de càncer amb cinquanta-sis anys, deixant moltes imatges sense editar i molts treballs sense finalitzar, les quals tenen menys moviments de les que acostumava a realitzar.

En el seu inici treballava com a fotoperiodista comercial amb Pix Inc, agència que distribuïa imatges de notícies a revistes importants, encara que no eren temes del seu interès. Winogrand va començar a viatjar pels Estats Units, captant els moviments pacifistes i contraculturals de la dècada dels seixanta, mostrant el sentiment de desintegració nacional d’aquell moment. El viatge per la Ruta 66 va canviar la seva perspectiva fotogràfica i va decidir encarar-se a la fotogràfica més artística.  A partir de 1959 va abandonar aquesta carrera més comercial per dedicar-se a la d’artista.

La seva primera exhibició va ser al MoMA de Nova York, en una mostra col·lectiva juntament amb Minor White, Ken Heyman, entre d’altres.

Winogrand mai buscava una fotografia “bonica”. Tenia una gran capacitat per contemplar la imatge i anticipar-se a l’esdeveniment. El fotògraf va retratar els Estats Units dels anys 60 i 70, on captava els carrers amb la seva càmera LeicaM4.

La seva fotografia no sempre és clara, és a dir, té una expressió bastant ambigua. A vegades apareixen personatges tallats, primers plans que es centren en un element que es troba en un racó de la imatge, moltes llums que impedeixen que veiem el contingut nítidament, entre altres. Les seves imatges són desconcertants, creant moltes qüestions sobre el que observem. L’autor li interessa més com les imatges transmeten que el que expliquen en si. En moltes ocasions les seves obres no tenen un motiu explícit i el mateix autor tampoc l’explica.

La Fundació MAPFRE de Barcelona exposa una mostra de Garry Winogrand, comissariada per Drew Sawyer. En aquesta, exposen les fotografies en blanc i negra més conegudes de l’artista i mostren aspectes poc visualitzats de la trajectòria del fotògraf. L’exposició vol mostrar una part més de Winogrand, conegut com un dels fotògrafs més importants de la seva generació.

Les 169 fotografies que creen aquesta mostra manifesten les contradiccions d’una societat durant tres dècades, exposant l’encant i el desencant, l’alegria i l’estranyesa, entre altres.

Garry Winogrand present fins al 5 de setembre de 2021 a la KBr Fundació MAPFRE de Barcelona.
inclassificablesLa-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...