Expo Josep Coll 2022 baner
Presentada “La Carta Arqueològica de Barcelona”

Notícies

Presentada “La Carta Arqueològica de Barcelona”

bonart barcelona - 05/12/12
220317_Verdu_Bonart-180x180Baner_HaPicasso_Bonart_360x356
Avui dia 5 de esembre del 2012 s’ha presentat La Carta Arqueològica de Barcelona. Es tracta d’un inventari del passat històric de la ciutat que té com a objectiu oferir un conjunt d’informació unificada on quedi recollida tota la documentació del patrimoni arqueològic de Barcelona, per elaborar un document orientat cap a l’anàlisi, el diagnòstic i l’avaluació del subsòl i del patrimoni construït. El marc cronològic de les restes que estan documentades a la Carta comprèn des de la Prehistòria fins a la Guerra Civil.

La carta facilita la consulta amb eines de visualització estàndard que fan que el projecte sigui fàcilment consultable per tot tipus de públic. Gran potencial didàctic per la quantitat d'informació vinculada i la jerarquització de la mateixa. Voluntat de transparència i obertura de la documentació a la ciutadania i la comunitat científica. Tant la Carta Arqueològica com els seus continguts són completament accessibles en línia i es troben vinculats al projecte Open Data de l'Ajuntament de Barcelona. S’ha creat una nova eina per a la recerca acadèmica i científica en relació a la història i patrimoni de Barcelona.

La carta és un inventari d’intervencions i llocs amb interès arqueològic. Es parteix de la idea que Barcelona és un jaciment únic amb diversos punts d’interès arqueològic. Dins el conjunt d’intervencions, s’hi engloben totes les actuacions dutes a terme sobre el patrimoni arqueològic. D’una banda, les prospeccions (amb rebaix de subsòl o sense), de l’altra les excavacions en extensió, tant preventives com planificades. També s’han inclòs les troballes esporàdiques i totes les notícies de possibles actuacions on s’ha localitzat material arqueològic o estructures històriques. Cal destacar que també s’han elaborat fitxes a partir de diversos estudis històrics, la majoria d’edificis concrets. Dins d’aquest apartat està inclòs el que es coneix com arqueologia de l’arquitectura, i les prospeccions no invasives al patrimoni construït. Així mateix s’ha inclòs en aquest apartat les fitxes dels refugis antiaeris que es van construir a Barcelona arran de la Guerra Civil. Un altre tret a destacar és que s’han identificat els nuclis antics de tots els pobles annexats, que configuren la diversitat de districtes de Barcelona (Sant Andreu, Horta, Gràcia, etc...).

La Carta (http://cartaarqueologica.bcn.cat) és un projecte de la Direcció de Patrimoni, Museus i Arxius de l’Institut de Cultura de Barcelona, coordinat des de l’àrea de Documentació del Servei d’Arqueologia. La sortida en línia de la carta arqueològica s’ha fet conjuntament amb el Departament de Sistemes d’Informació de l’Institut de Cultura de Barcelona. S’ha dut a terme un treball amb un doble objectiu molt clar: esdevenir un document de reflexió i de sensibilització de la ciutat, així com un instrument per a la gestió del territori, amb criteris de sostenibilitat.

Et poden
Interessar
...

970x250_appec2021