970x250_appec2021
Assumpta Montellà presenta “El silenci dels telers” al Museu de la Vida Rural

Biblioteca

Assumpta Montellà presenta “El silenci dels telers” al Museu de la Vida Rural

bonart l'espluga de francolí - 27/02/13
Peral_Banner-Bonart_180x180Banner_bonart_Espai_del_Peix_OCT21_AW
La historiadora Assumpta Montellà presentarà el dijous, 28 de febrer, al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí el llibre El silenci dels telers. L’acte, que tindrà lloc a les sis de la tarda, serà presentat per la mateixa autora.

El silenci dels telers, editat per ARA Llibres, ens aproxima a la vida de les colònies tèxtils de Catalunya a través de 21 testimonis femenins, dones i nenes, que evoquen, des de punts de vista i records molt diferents, com era la vida a les colònies. N’hi ha que mantenen el record amarg, la duresa i la fatiga, l’explotació. D’altres es queden amb la bondat d’alguns amos, amb l’enyorança d’una vida en un ambient segur. Memòries contraposades moltes vegades, que enriqueixen la novel·la, tant en el seu to més crític com en el record elogiós. Un testimoni d’una realitat molts anys oblidada, que, també gràcies a la novel·la Olor de colònia de Sílvia Alcántara, ha tornat al primer pla de l’actualitat.

Montellà obvia qualsevol testimoni masculí per la voluntat de ressaltar el paper de les dones en aquesta segona industrialització catalana. La historiadora afirma que les dones aguantaven el 80% de la producció, una dada poc ressaltada fins ara en la historiografia de les colònies tèxtils.

Assumpta Montellà, historiadora, va aconseguir gran èxit amb la seva obra La Maternitat d’Elna que explicava la història d’Elizabeth Eidelbenz, una infermera suïssa que va muntar, després de la Guerra Civil espanyola, una maternitat que assistia a les refugiades del camp d’Argelers que havien de donar a llum, salvant d’aquesta manera la vida de gran quantitat de criatures i mares. Gràcies a l’èxit del llibre, traduït al castellà i al xinès i amb adaptacions previstes per al cinema i la televisió, van sortir publicats La Maternitat d’Elna en imatges i Elisabeth Eidelbenz. Més enllà de la Maternitat d’Elna. És autora, també d’El setè camió i Contrabandistes de la llibertat. 

Et poden
Interessar
...