BONART-817x68px-Màscara
El Museu d\'Història de Catalunya tindrà un viquipedista resident

Notícies

El Museu d'Història de Catalunya tindrà un viquipedista resident

bonart barcelona - 15/03/13
Impremta Pages - banner-180x178Peral_Banner-Bonart_180x180
Durant els pròxims mesos, el Museu d’Història de Catalunya acollirà com a col·laborador permanent al viquipedista Roger Fuentes. La tasca d’aquest historiador durant les estones que estarà al museu serà la d'establir una relació entre el Museu d’Història de Catalunya i la comunitat viquipedista catalana a través d'una sèrie d'activitats, tant internes com obertes al públic.

Amb aquesta iniciativa de convidar un viquipedista, el MHCat s’afegeix a experiències d’aquest tipus que ja s'han dut a terme amb èxit a d'altres institucions com el British Museum, el Palau de Versalles o el MNAC. Un dels objectius més destacats de la iniciativa és el d’ampliar i millorar qualitativament uns quants articles de l’enciclopèdia relacionats amb la Guerra de Successió i el 1714. Per fer-ho està previst organitzar un taller per al personal del museu per tal d’ensenyar-los a editar bé a la Viquipèdia -l'enciclopèdia lliure-  i resoldre els típics dubtes que apareixen als editors novells. A més a més, el museu està interessat en aprendre’n, ja que pràcticament tots els grans monuments que gestiona hi tenen el seu article (sovint també en anglès i en castellà). Altres continguts del museu,  com les peces de la seva col·lecció i els seus fons fotogràfics, també són alguns dels objectius del projecte.

Segons el director Agustí Alcoberro, “la Viquipèdia és un projecte mundial molt rellevant, en el qual creiem que el Museu d’Història de Catalunya hi pot aportar el seu granet de sorra des d’una perspectiva professional i acadèmica. A més a més, en ple segle XXI també tenim l'obligació d’adaptar-nos a la realitat d’una societat que utilitza Internet com a eina de cultura. Omplir l’enciclopèdia amb bons articles de la història de Catalunya és també una funció d’aquest museu”. Una de les moltes maneres de fer-ho és traslladant aquest coneixement a la Viquipèdia. Cal tenir en compte que la versió en català d'aquesta coneguda enciclopèdia en línia rep uns 20 milions de consultes al mes i el conjunt total de viquipèdies, entre 15 i 20 mil milions de consultes.

Els museus tenen l'obligació moral de participar en aquest projecte col·laboratiu, atenent al seu paper com a custodis del coneixement i les arts. Viquipèdia s'està convertint en l'enciclopèdia familiar del segle XXI, esdevenint una molt important eina de divulgació del coneixement. No en va s’ha posicionat entre els 6 llocs webs més visitats del món. És hora de sumar l'expertise dels museus amb el potencial de difusió de la Viquipèdia, amb l'objectiu de construir una relació proactiva que aporti beneficis a ambdues parts, per tal d'oferir  continguts al màxim d'usuaris i amb la millor qualitat possible, dos objectius assolibles gràcies a la col·laboració de les dues entitats.

Roger Fuentes, historiador i membre d’Amical Viquipèdia -l'associació que promou la Viquipèdia en català- té 29 anys, és llicenciat en història per la Universitat de Barcelona i actualment estudia un màster de gestió del patrimoni cultural i natural.

A la foto, imatge de l'exposició "Joia" de Jaume García Antón que es pot veure al MHC fins al 28 d'abril del 2013.

 

 

Et poden
Interessar
...