banner-elscatala-817x88px

Convocatòries

Es convoca el I Concurs de curtmetratges per a joves Walter Benjamin

bonart portbou - 18/03/13
2Banner-Bleda-y-Rosa-180x180px_v1-catBanner-Resonancias-180x180px_v1-cat
L’Ajuntament de Portbou, amb el suport de la Diputació de Girona, la coordinació de Mailsergroup i Pilar Parcerisas i el taller de cinema en curs Núria Aidelman i Laia Colell, A Bao A Qu convoca en el marc del projecte de la I Mostra de cinema de frontera, el primer Concurs de curtmetratges per a joves Walter Benjamin, sobre un dels temes més rellevants de l’obra d’aquest filòsof alemany que se suïcidà a Portbou el 26 de setembre de 1940 quan fugia de la Gestapo, camí dels Estats Units. L’obra dels Passatges de Benjamin és la que millor relliga la relació del filòsof amb la modernitat, però també defineix la idea de pas, de transició,  i Portbou serà el seu darrer passatge, la seva última frontera.

Aquest certamen té com a objectius fomentar la creativitat en el marc d’aquest festival, entre joves menors de 35 anys, afavorir la iniciativa d’estudiants de cinema i creadors audiovisuals a partir de temàtiques contemporànies relacionades amb Walter Benjamin, la seva obra i amb una idea àmplia de frontera, així com promoure, d’acord amb la seva contribució filosòfica, la reflexió ètica i els valors humans a través de la creació audiovisual.

Els resultats del Concurs i presentació del projecte de la Mostra de cinema Passatges tindrà lloc el dissabte 22 de juny de 2013. El tema serà La frontera. La frontera en totes les seves vivències i experiències: la frontera física, geogràfica o territorial, psicològica, religiosa, social, les fronteres entre centre i perifèria, la frontera entre barris, entre gèneres, entre comunitats i alteritats, entre regions i estats.

Per participar-hi cal ser menor de 35 anys; l’obra audiovisual pot ser documental o ficció, de 2  a 12 minuts de durada, filmada  en qualsevol format i produïda els anys 2010, 2011, 2012 o 2013. La projecció es farà en format DVD. Cal que els participants enviïn un DVD amb la qualitat necessària. S’ha d’enviar en DVD per projecció o via internet. Si la peça és escollida, caldrà enviar-la en DVD. Emplenar el full d’inscripció i enviar-lo per mail, juntament amb un enllaç per visionar la peça. Enviar el formulari imprès juntament amb el DVD. Els DVDs i fitxes d’inscripció s’han d’enviar a Maislergroup, Sepúlveda, 104, ent. 1ª., Barcelona 08015, e-mail: passatges@maislergroup.es i manresahbf@telefonica.net. El termini de presentació de curts s’acabarà el 30 de maig de 2013, siguin enllaços o DVDs.

Els curts seran visionats i valorats per un jurat d’experts que determinaran els 3 guanyadors del certamen, així com la selecció dels 10 primers. Actuaran com a jurat els realitzadors Isaki Lacuesta, Martin Maisler, el director del Festival de Cinema de Girona, Lluís Valentí; Laia Colell, Núria Aidelman d’ A Bao A Qu i Pilar Parcerisas. El premi consisteix  en la projecció dels 3 films guanyadors en el Festival de Cinema de Girona i el primer premi tindrà una residència a Portbou de 7 dies per escriure un guió cinematogràfic sobre la frontera, la memòria històrica i altres temes vinculats al pensament de Walter Benjamin, treball que serà revisat pels membres del jurat.

Els 10 curtmetratges seleccionats seran projectats a la Sala Congesta de Portbou, durant l’acte de lliurament de premis el dissabte 22 de juny de 2013 i es farà públic el veredicte dels 3 curts guanyadors, que seran projectats al Festival de Cinema de Girona al mes de setembre de 2013. Es procurarà allotjament a Portbou per als autors dels deu curts seleccionats.

Paral·lelament a la convocatòria del Concurs de curtmetratges, entre els mesos d' abril i juny de 2013 a l' Escola Sant Jaume de Portbou es duran a terme diversos tallers de cinema. Els alumnes de l' escola, de primer a sisè, acompanyats per professionals del cinema i pels seus mestres realitzaran diverses peces cinematogràfiques explorant el poble com a territori de passatge i de frontera. Seran assaigs sobre el territori i la memòria,  entre la paraula i el so, entre el mar, la muntanya i el vent. Els alumnes d' educació infantil realitzaran una exploració fotogràfica d' alguns espais del poble. Els tallers es duran a terme en el marc del programa Cinema en curs, iniciat el 2005 i desenvolupat a poblacions de tot el territori català; entre d’altres, a la província de Girona, a centres educatius de Bordils i Amer. Els films realitzats en el marc de Cinema en curs s’han projectat al Festival de Cinema de Girona i a altres mostres i festivals arreu del món. Cinema en curs és un programa de l’associació A Bao A Qu. El dissabte 22 de juny es projectaran les peces realitzades a l' Escola, abans de la projecció dels 10 curtmetratges seleccionats i de la comunicació del veredicte dels premiats. També es projectaran o exposaran les fotografies realitzades pels alumnes d’educació infantil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Si es tracta d’un col·lectiu, cal que cadascun dels seus membres

empleni un formulari.

 

 

 

Ajuntament de Portbou

 

 

 

 

I CONCURS DE CURTMETRATGES WALTER BENJAMIN. Portbou

2013.Full d’inscripció per a la participació en el concurs

Nom i Cognoms *

DNI/NIF

Data de naixement

Adreça

E-mail

Telèfon/s

Títol del curt

Durada

Any realització

Currículum (10 línies)

Sinopsi breu (10 línies)

Enllaç per visionar el curt

(amb contrassenya si s’escau)

 

 

Et poden
Interessar
...

thumbnail_Xarxes_Olga_Andrino_Banner_1