download

Exposicions

La retrospectiva d'Aurèlia Muñoz comença l'itinerància a l'Espai Muxart

La retrospectiva d\'Aurèlia Muñoz comença l\'itinerància a l\'Espai Muxart
bonart martorell - 01/05/13

A Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis de Martorell s’inicia l’itinerància de la primera exposició antològica d’Aurèlia Muñoz, una de les figures essencials de l’art tèxtil contemporani català. Durant aquest any i principis del 2014 es podrà veure també a altres museus i centres culturals de Vilafranca, Ripollet i Granollers (Barcelona).

El començament del segle XXI és un bon moment per a la reivindicació dels objectes fets a mà, per esborrar definitivament els límits entre l’artesania, el disseny i l’art. L’obra d’Aurèlia Muñoz és un referent per a joves artistes que han trobat aquesta fórmula de retorn a la manufactura aplicada a un projecte creatiu, i també és un bon exemple per descobrir les possibilitats que aporten tècniques com la del brodat o el macramé.

Les arrels d’aquests moviments es troben als anys seixanta, moment en què es va produir una autèntica revolució internacional dins del món de l’art, i més concretament del tèxtil. Fins aquell moment el tèxtil es trobava entre les arts decoratives i l’artesania. Però un grup internacional d’artistes, crítics i mecenes es van preocupar de reivindicar el tèxtil com una eina d’expressió artística per donar un nou llenguatge expressiu al tapís. L’art tèxtil es va convertir en un moviment internacional amb centre a Lausanne (Suïssa), i aquest moviment va començar a ser conegut com La nouvelle tapisserie (“nova tapisseria”), concepte creat pel crític d’art André Kuenzi.

Dins dels moviments de renovació de l’art tèxtil la figura d’Aurèlia Muñoz (Barcelona, 1926-2011) destaca per la seva originalitat en el tractament de tècniques, fibres, inserint obres d’art tèxtil a l’espai. Actualment, a més del Museu del Tapís Contemporani de Sant Cugat del Vallès, es poden trobar obres seves a espais com American Crafts Museum de Nova York, The Art Institute of Chicago, Centro Nacional de Arte Reina Sofía o el Museu d’Art Modern de Kioto (Japó).

Aquesta exposició és una producció de la Diputació de Barcelona, que itinera des de la Casa Aymat del Museu de Sant Cugat, que coordina la museografia de cada itinerància, i els hereus d’Aurèlia Muñoz. 

L'exposició es podrà visitar del 10 de maig al 7 de juliol del 2013 a Muxart, Espai d'Art  Creació Contemporània de la Plaça de les hores, s/n de Martorell.

A les imatges, a dalt Aurèlia Muñoz. A sota, detall de l'obra "Vegetals".

 

Impremta Pages - banner-180x178La-Galeria-201602-recurs

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal