banner-1280x150-gene

Exposicions

"Memorial retirada" de Philippe Domergue al MUME

\
bonart la jonquera - 02/05/13

Memorial retirada, de Philippe Domergue, instal·lació que es podrà visitar fins al 9 de juny del 2013 al Museu Memorial de l'Exili de La Jonquera, és una reapropiació de les fotografies que va fer el pintor-fotògraf Manuel Moros durant la retirada de l’any 1939.

La instal·lació fotogràfica Memorial retirada parteix d’un enorme respecte per l’esguard fotogràfic inicial de Manuel Moros, per fer emergir un pensament profund sobre la memòria i la seva transmissió. 

Philippe Domergue inicià aquest treball l’any 2009 arran del compliment del 70è aniversari de la retirada republicana. Les imatges subjectes de la reapropiació tracten de fotografies originals realitzades per Manuel Moros entre el gener i el febrer del 1939, majoritàriament al pas fronterer de Portbou-Cervera. 

“Quan vaig descobrir-les el 2008, vaig sentir la necessitat de perpetuar la memòria de la retirada. Vaig voler que tinguessin una dimensió arquitectònica, monumental, i alhora construir imatges indestructibles, capaces de resistir el temps i l’oblit”, explica Philippe Domergue.

Aquest treball, motivat per la qualitat artística i testimonial de les fotografies fetes per Manuel Moros, concentra l’elegància estètica i el compromís de Philippe Domergue en la plasmació de la rellevància històrica i social d’un dels èxodes més grans del segle XX. Philippe Domergue aporta una dimensió inèdita a l’arxiu fotogràfic i evoca les estructures arquitecturals  de les construccions dels habitacles precaris dels camps de concentració.

A la imatge, detall de la instal·lació "Memorial retirada" de Philippe Domergue.

 
thumbnail_arranzbravo. general 04-2014Baner-generic-180x180_

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px