BannerFCC_Bonart
El “Lloc de l’absència” de Joaquim Chancho a Benedormiens

Exposicions

El “Lloc de l’absència” de Joaquim Chancho a Benedormiens

bonart castell d'aro - 31/07/21
Impremta Pages - banner-180x178Eude, generic
Exposició de Joaquim Chancho a les sales d’art del Castell de Benedormiens de Castell d’Aro, del 31 de juliol al 26 de setembre de 2021 amb el títol El lloc de l’absència, formada majoritàriament per olis sobre tela i alguna peça de guaix sobre paper Japó. La mostra és la tercera de l’any al castell i la sisena del cicle anual d’exposicions al municipi organitzat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, i que també s’estén a la Masia Bas i al Parc dels Estanys de Platja d’Aro. Inauguració dissabte 31 de juliol (20 h), moment en què també es presentarà el catàleg commemoratiu editat pel consistori. Visita en entrada lliure de dimarts a dissabte (11-13 h i 17-21 h) i caps de setmana i festius (11-13 h i 17-21 h) · www.joaquimchanco.com

Conxita Oliver, membre de l’Associació Catalana i Internacional de Crítics d’Art, escriu en la presentació de la mostra: “La pintura de Joaquim Chancho, formalment, ha girat envers la dialèctica entre el gest irregular i el racionalisme geomètric, entre la llibertat d’acció i el mesurament ordenat i proporcionat. Entén el gest com una manera de fer constar sobre el suport tot un seguit de vivències i sensibilitats que desenvolupa a partir d’unes estructures de repetició i de combinació. Una cartografia d’arquitectures trencades, un mapa de trajectes únics i irrepetibles, un desplaçament fet d’experiències espacials a temps real, d’agregacions sentides i transmeses per la durada de la petja o per la precisió del gest, fins a construir un seguit de capes que van ordint interposicions successives. D’aquesta manera, el temps d’execució, les seqüències de realització, esdevenen els protagonistes de la seva pintura, un temps que es mesura pels arrossegaments del pigment fins que s’atura l’acció per reprendre una vegada i una altra un flux gestual que no s’acaba mai. D’aquí que l’artista ens parli de l’infinit i de l’eternitat, d’un encadenament que no té principi ni fi, però que segueix irremissiblement uns determinats cicles”.

I afegeix encara: “L’exposició de Joaquim Chancho que tenim el goig de presentar permet desvetllar el sentit essencial de la pintura i convida l’espectador a una visió sensible i poètica, alhora que demana una contemplació lenta que permeti abastar la dimensió real de la veritat pictòrica. Al llarg d’aquest segle hem assistit, en diverses ocasions, a l’anunci de la mort de la pintura que els dadaistes varen promoure i els artistes conceptuals substituïren en un intent d’apropar l’art a la vida quotidiana. La vigència d’aquests arguments i l’aplicació de les noves tecnologies a la pràctica artística ha afavorit que actualment es tornés a plantejar una nova desaparició. Però, malgrat tots aquests pronòstics, la pintura continua subsistint i encara un bon nombre d’artistes segueixen treballant amb el llenguatge pictòric encarats a noves possibilitats. Joaquim Chancho ho demostra vastament”.

El consistori proposa un calendari expositiu per a 2021 amb vuit propostes en tres espais. El Parc dels Estanys de Platja d’Aro acull mostres escultòriques de gran format a l’aire lliure: del 24 de juliol d’enguany al 13 de febrer de 2022 hi exposa Santiago Gimeno, que pren el relleu a Martí Rom: dues mostres que es complementen amb les obres permanents que mostren el pas de la quinzena d’artistes que han exposat anteriorment al parc, i que ara formen part del Fons Municipal d’Art. A l’espai del Castell de Benedormiens, enguany ja hi ha exposat Antoni Amat i Pere de Ribot i també ho farà Àlvar Suñol (del 2 d’octubre al 22 de novembre); i en el seu pis superior s’hi pot veure una selecció del Fons Municipal d’Art, configurat per obres dels i les artistes que hi ha fet estada en gairebé quatre dècades de programació d’exposicions impulsades per l’Ajuntament. Darrerament, les sales d’art de la Masia Bas de Platja d’Aro acullen fins al 12 de setembre la col·lectiva d’obra gràfica Polígrafa amb reproduccions de Jaume Plensa, Regina Giménez, Antoni Tàpies, Joan Miró, Joan Brossa o Josep Guinovart, entre d’altres; i a la tardor s’hi exposaran les obres guanyadores i finalistes del concurs internacional de fotografia Educant La Mirada.

 

Et poden
Interessar
...