0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px

Exposicions

Roberto Bolaño, el realisme visceral de la literatura al CCCB

Roberto Bolaño, el realisme visceral de la literatura al CCCB

Aquesta no és la primera vegada que la figura de l’escriptor i poeta Roberto Bolaño –Santiago, Xile, 1953 – Barcelona 2003– és present al CCCB,  ja que fa onze anys ja va participar com a conferenciant en la primera edició de la Biennal Kosmópolis, en què va parlar de la narrativa argentina, centrada principalment en Borges, un dels seus referents literaris. Ara, coincidint amb la 7a edició, se li ret un merescut homenatge. Els comissaris són l’editora i periodista novaiorquesa Valerie Mies, codirectora de Granta i directora associada d’Alfaguara, i Juan Insua, director de Kosmópolis i del CCCB Lab, que ha comissariat, entre d’altres, El Dublín de Joyce, Borges, Buenos Aires, Les Lisboes de Pessoa i La ciutat de F. Kafka. Després de Barcelona s’exhibirà a Mèxic i Xile.

L’exposició porta com a títol Arxiu Bolaño 1977-2003, que són els anys que van des de la seva arribada a Barcelona fins al moment de la seva mort. Gràcies a la seva família, i molt particularment a la seva vídua, Carolina, que ha conservat de manera ordenada i meticulosa el patrimoni literari que ara podem contemplar al CCCB. Una gran majoria d’aquest material és inèdit, la qual cosa permet a l’espectador conèixer de prop l’univers personal i professional de l’escriptor xilè. S’hi exhibeixen novel·les –en va publicar més d’una vintena–, poemes, contes, fotografies familiars, correspondència, quaderns, manuscrits –n’hi ha 230–, entrevistes, jocs d’estratègia –un dels seus passatemps preferits–, la seva pròpia biblioteca, a més d’altres objectes i materials.

El catàleg conté textos dels comissaris i d’alguns escriptors, la majoria amics personals de Bolaño, com és el cas de Javier Cercas, A.G. Porta i E. Vila Matas, els quals va conèixer mentre vivia a Catalunya. També hi són presents la poeta Olvido García, l’editora Bárbara Espler, que li va publicar el seu primer llibre als Estats Units, i la crítica literària xilena Patricia Espinosa.

Els comissaris han dividit la mostra en cinc parts: Orígens: Bolaños prové d’una família humil, ja que el seu pare va ser boxejador i camioner; la seva mare, professora, i l’avi, militar –d’aquí li venia l’interès pels jocs d’estratègia–. Els seus anys a Catalunya, on va arribar el 1977, procedent de Mèxic. A banda de Barcelona, també va viure a Girona i Blanes, i va ser en aquestes tres ciutats on va desenvolupar la major part del seu treball. Cronologia i publicació dels seus llibres. El seu procés de treball. I l’últim, l’Epíleg, que permet contemplar la influència que ha tingut, malgrat la seva prematura mort, la seva obra en la literatura de principis del segle XXI –traduïda a més de 30 idiomes–. És necessari destacar que els comissaris han dissenyat un recorregut per al públic molt interessant, com una mena d’exercici detectivesc, amb diferents proves que ha d’anar descobrint.

L'exposició es podrà visitar fins al 30 de juny del 2013.

A la imatge, "Roberto Bolaño". Girona, abril del 1981. © Hereus de Roberto Bolaño.

La-Galeria-201602-recursImpremta Pages - banner-180x178

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px