Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Notícies

El Monestir de Santa Cecília de Montserrat es convertirà en un nou espai artístic

El Monestir de Santa Cecília de Montserrat es convertirà en un nou espai artístic
bonart marganell - 15/05/13

El Monestir de Santa Cecília de Montserrat, i els edificis annexos, seran rehabilitats integralment gràcies al conveni signat entre la Diputació de Barcelona, que subvencionarà les obres, i l’Abadia de Montserrat, propietari del conjunt arquitectònic. El P. Abat Josep M. Soler i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, han signat avui dia 15 de maig del 2013 el conveni de col·laboració per mitjà del qual la Diputació aportarà els 800.000 euros que faran possible la primera fase de les obres.

El projecte de restauració del conjunt del monestir –que inclou l’església, diversos edificis annexes que tindran usos polivalents, com oficines del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, la restauració del pati central i la reordenació de l’entorn paisatgístic- l’ha elaborat l’arquitecte Xavier Guitart i permetrà la recuperació arquitectònica de les diferents edificacions per a la seva utilització futura, tant litúrgica com artística. En aquest conjunt es crearà, precisament, un nou espai artístic, on el pintor Sean Scully hi exposarà els treballs que realitzarà expressament per al lloc, tal com va acordar amb el P. Josep de C. Laplana, director del Museu de Montserrat, amb qui l’uneix una gran amistat.

Sean Scully, que fa uns anys va visitar el Monestir de Santa Cecília, i el P. Laplana es van plantejar la possibilitat de recuperar el conjunt arquitectònic per crear un nou espai artístic, en el context de Montserrat, com a focus impulsor d’una important activitat cultural. Així, l’artista hi exposarà la seva sèrie Holly i pintarà uns murals cilíndrics per als absis romànics, amb la voluntat que esdevinguin veritables retaules del segle XXI. Cal recordar que Scully va donar a Montserrat l’any 2010 l’obra La Muntanya d’Oisin, que es pot veure actualment al Museu de Montserrat.

L’origen del monestir de Santa Cecília de Montserrat, ubicat al terme municipal de Marganell (Bages), a la vessant nord del massís montserratí, es remunta al segle X, i actualment està en desús, ni religiós ni públic, després que fos utilitzat fa uns anys com alberg juvenil i com a casa de colònies.

El conveni signat entre l’Abadia de Montserrat i la Diputació de Barcelona preveu una aportació per part d’aquesta institució de 800.000 euros en dos anys (2013 i 2014). L’acord recull que “l’Abadia de Montserrat ha projectat la recuperació i la posada en valor del patrimoni arquitectònic del Monestir de Santa Cecília de Montserrat (declarat bé cultural d’interès local), així com adaptar respectuosament el conjunt d’edificacions històriques del mateix, per tal de conservar la capella per l’ús litúrgic i d’acollir un espai d’art contemporani, que esdevingui un nou punt d’irradiació de l’art que refermi la tasca que desenvolupa Montserrat en el seu diàleg amb el món de la cultura”.

L’origen del Monestir de Santa Cecília de Montserrat es remunta al segle X, quan l’any 942 l’Abat Cesari va comprar la propietat on s’hi va edificar una església que va ser consagrada l’any 959 amb la denominació de Santa Cecília i Sant Pere. L’any 1450 se’n va fer una primera restauració, i el 1811 l’exèrcit francès va incendiar el recinte religiós i l’edifici de la rectoria, que van ser restaurats el 1862. L’any 1927 es van iniciar excavacions per recuperar els fonaments primitius del conjunt. El 1931 es va inaugurar una darrera restauració, en un acte en el qual Puig i Cadafalch hi va pronunciar una conferència.

 

 

Nial nou-180x178inclassificables

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88