FCC-Segell-banner4
L\'artista Ben Weir reflexiona sobre el passat i el present de Casa Vilaró

Notícies

L'artista Ben Weir reflexiona sobre el passat i el present de Casa Vilaró

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021Nial nou-180x178
En ple revolt de l’avinguda del Coll del Portell, allà on Barcelona s’enfila cap al turó de les Tres Creus, s’hi troba una joia pionera de l’arquitectura racionalista, la Casa Vilaró, construïda l’any 1929. Obra d’un jove i recent llicenciat Sixte Illescas, la casa recull tota l’essència i energia d’aquella nova arquitectura domèstica que naixia a Europa i que trencava amb les formes i els materials clàssics.

90 anys més tard es debat sobre aquest patrimoni modern, sobre la seva fragilitat, sobre possibles nous usos, sobre la seva protecció, el seu manteniment, la seva memòria... i el debat s’estén per tot Europa. La Fundació Mies van der Rohe, juntament amb BOZAR i la Universitat de Nàpols, impulsen el projecte Artists in Architecture. Re-activating Modern European Houses, amb el suport del programa Creative Europe de la Comissió Europea, que convida els artistes a reflexionar i proposar. El programa s’estructura amb sis residències artístiques en sis cases singulars – a Barcelona, Bucarest, Praiano i  Pompeia (IT) i Uccle i Tervuren (BE)– que es realitzen entre l’1 de juliol i el 30 de setembre.

Durant dues setmanes, la Casa Vilaró acull l’artista Ben Weir (Belfast, 1991) que farà una aproximació crítica a l’arquitectura i a les modificacions, adaptacions i ampliacions que s’han fet al projecte original d’Illescas. Weir vol establir un diàleg entre el projecte original i l’estat actual, posant èmfasi en la idea que un edifici és sempre un procés i que mai pot donar-se per acabat i complert.

El resultats del projecte europeu podran veure’s durant la tardor en una exposició col·lectiva al centre BOZAR de Brusel·les i s’inclouran en un document de recomanacions per la Unió Europea. La proposta artística de Ben Weir podrà veure’s a Barcelona a començaments de 2020.

A la imatge, l'artista Ben Weir, Anna Ramos, directora de la Fundació Mies Van der Rohe, i Ariadna Perich, coordinadora d'Artists in Architecture a la Casa Vilaró.
Natàlia Lloreta

Natàlia Lloreta Pané (El Talladell, L’Urgell, 1979) és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra (2002) i Postgrau en Creació Publicitària (URL, 2003) i Vídeo Digital (IUA, UPF, 2007). Des de 2020 ocupa la plaça de directora executiva de la Fira de Teatre al Carrer de de Tàrrega. La seva trajectòria professional s’ha desenvolupat sempre entre la comunicació –creació de continguts editorials i audiovisuals, storytelling i documentació– i la gestió cultural –producció, coordinació d’equips i disseny de projectes–. Entre altres, l’any 2014 va fundar amb els eu soci Jesús Vilamajó, el festival Embarrat de Tàrrega dedicat a la creació contemporània. 

Reivindica el seu origen rural i creu en la Cultura com a eina imprescindible de transformació social. Quan posa música és Call me Lloreta i quan recita forma part del Col·lectiu de Resistència Poesia Estripada. 

Et poden
Interessar
...

PERICO_PASTOR_Expo-maig