banner-elscatala-817x88px
\

Exposicions

"Sisley-Kandinsky-Hopper" a l'Espai Carmen Thyssen

bonart sant feliu de guíxols - 13/07/13
Impremta Pages - banner-180x178Baner_Subirachs_Bonart_360x356

L’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols presenta del 14 de juliol al 13 d’octubre Sisley-Kandinsky-Hopper. Col·lecció Carmen Thyssen. La mostra s'estructura en tres àmbits : Transcendències del realisme, Fragmentació de la llum i Transfiguració del color amb un total de 54 quadres i l'oportunitat de veure a Catalunya obra destacada de la producció artística de Sisley, Delaunay, Gauguin, Kandinsky o Hopper, entre d'altres. Les peces procedeixen del museu Thyssen-Bornemisza de Madrid i del museu Carmen Thyssen de Màlaga. D'aquests quadres, n'hi ha una dotzena que participen per primera vegada en una exposició. En destaquen tres peces fauvistes que el pintor Miquel Villà i Bassols va realitzar a Veneçuela i a Colòmbia; o Paisatge amb camperols (c. 1891) de Joan Pinós, entre d’altres.


En la construcció del discurs de Sisley-Kandinsky-Hopper. Col·lecció Carmen Thyssen s'ha tingut en compte, d'una banda, el criteri cronològic; de l'altra l'intercanvi d'idees i la proximitat dels pensaments estètics d'un món que avança, des d'occident, cap a una mateixa direcció i evidencia, per exemple, la relació entre la pintura europea i l'americana. Partint del segle XIX, de la mà del naturalisme, es veu que el romanticisme ha calat profundament, de manera que a la mirada objectiva sobre un paisatge sempre està latent certa atmosfera de projecció del desig cap a la realitat. L' entorn en què es desenvolupa la quotidianitat serà el teló de fons perfecte per a l'impressionisme. La pintura a l'aire lliure obre la porta al ritme del món. El vent, la humitat, la sensació que provoca la vida pintada donaran pas a un nou llenguatge: l'expressionisme. Aquest, darrer àmbit de l'exposició, juntament amb el fauvisme, el constructivisme o l'orfisme convida a compartir la visió subjectiva de l'artista. L’exposició ha estat comissariada per Pilar Giró i va ser presentada per Carmen Thyssen el passat 12 de juliol.


Cal dir, per altra banda, que Carmen Thyssen va renovar el compromís de prestar peces de la seva pinacoteca cada estiu a aquest espai artístic de Sant Feliu de Guíxols. La primera experiència va aconseguir un balanç de 38.000 visitants. En la presentació el que no es va poder anunciar es la posada en marxa del projecte de dotar a la població d’un centre d’art estable que acolliria l’obra de Carmen Thyssen degut a l’actual crisi. El que si va prenen cos es la notícia avançada el seu dia de què bona part de la col·lecció d’art de Tita Cervera s’exposarà al pavelló Reina Victòria Eugènia de Fira de Barcelona, molt a prop del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).


A la imatge, a dalt, "El Martha McKeen de Wellfleet" d'Edward Hopper que il·lustra el cartell de la mostra. A sota, inauguració de l'exposició amb la presència de Carmen Thyssen; el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut; l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó; la comissària de l'exposició, Pilar Giró; el director del Museo Thyssen Bormemisza de Madrid, Guillermo Solana; el director del Museo Carmen Thyssen de Màlaga i el vicealcalde de Sant Feliu de Guíxols i regidor de Cultura, Pere Albó.

Et poden
Interessar
...

Banner-Resonancias-817x68px_v1-cat