Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

La Fundació Pilar i Joan Miró millorarà el funcionament i la seguretat de la col·lecció

La Fundació Pilar i Joan Miró millorarà el funcionament i la seguretat de la col·lecció
bonart palma - 04/10/13

Fernando Gilet, president de la Fundació Pilar i Joan Miró i regidor de Cultura i Esports de l'Ajuntament de Palma, ha explicat, en roda de premsa, la bateria de mesures i instruccions que es van a dur a terme en relació a l'extraviament de la maqueta de la sèrie Gaudí (VIII i XIX) de Joan Miró que pertany a la col·lecció de la Fundació, que en aquests moments ja es troba recuperada i guardada en les càmeres de seguretat de l'entitat. Aquestes són les mesures immediates, algunes ja realitzades i altres en marxa en una primera fase. Totes elles s'aniran desenvolupant al llarg d'aquests mesos fins a final d'any. Unes altres per la seva major minuciositat es desenvolupessin al llarg de 2014: Dedicació plena a la documentació exhaustiva de la col·lecció i millora de la base de dades. Ja s'han prioritzat els objectius tant per a la col·lecció com per a la biblioteca i el centre de documentació; revisió de totes les obres de la col·lecció posant especial cura en totes les dades d'identificació de l'obra i la seva ubicació. Ja s'ha començat aquesta actuació; actuacions de millora en el magatzematge de les obres i la seva identificació en les pintes, planers, prestatges de les càmeres de seguretat. Èmfasi en les signatures topogràfiques; revisió dels protocols d'accés a les càmeres de seguretat  i revisió dels protocols d'accés general a la Fundació Pilar i Joan Miró. Accessos exteriors: control de claus. Parts d'entrada i sortida.

La directora ha sol·licitat informes als departaments responsables directament de la documentació i gestió dels fons (col·leccions, biblioteques i centre de documentació) tant documentals com museogràfics a efecte de detectar deficiències i introduir millores en la gestió dels mateixos. Fernando Gilet ha informat així mateix de totes les gestions desenvolupades en el procés de recerca, que es va iniciar el passat 17 de setembre per part de la comissió de recerca.

La Comissió de Govern de la Fundació, si bé reconeix l'esforç d'un treball procel·lós per part de la comissió de recerca en l'informe emès, ha decidit no considerar-ho definitiu fins a ultimar el testimoniatge de la Cap del Departament de Col·leccions, departament estretament vinculat amb l'extraviament de l'obra succeït entre el 3 de novembre de 2010 (data en què se signa l'acta de conservació d'entrada de l'obra en la Fundació) i el 30 d'octubre de 2011 (data en què s'inicien els preparatius d'una nova exposició a Roma i es detecta la seva absència de les càmeres de seguretat).

La comissió de recerca ha conclòs que la causa de l'extraviament “es deu a errors greus de funcionament” en el departament de col·leccions sense trobar cap besllum o indici de responsabilitat penal en el personal de la Fundació Pilar i Joan Miró que té accés a la càmera de seguretat.

No obstant això, ja que aquesta comissió investigadora no ha pogut comptar amb l'últim dels testimoniatges requerits, la Comissió de Govern de la Fundació ha decidit no donar per conclòs el procés, obert el passat 17 de setembre i concedir a la Cap del Departament de Col·leccions un nou i segon tràmit d'audiència que, en aquest cas i si fos necessari, podria realitzar per escrit. Aquesta informació es remetrà a la comissió de recerca perquè pugui ultimar, complementar i concloure el seu informe.

Nial nou-180x178Baner-generic-180x180_

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88