Expo Josep Coll 2022 baner
\

Exposicions

"Altars profans" en memòria de Toni Catany a la Galeria Trama

bonart barcelona - 24/10/13
220317_Verdu_Bonart-180x180La-Galeria-201602-recurs

La mort sobtada, fa pocs dies, d’Antoni Catany ha fet que l’exposició Altars profans que presenta la Galeria Trama de Barcelona del 29 d’octubre al 3 de desembre sigui la darrera de totes les que ell ha preparat, i alhora la primera sense ell... Es per això que tant l’entorn immediat de l’artista com la Galeria Trama –on ell va exposar en varies ocasions- han volgut no només mantenir-la sinó convertir-la en el primer homenatge públic, dels molts que estem segurs que seguiran, a qui fou un dels grans mestres de la fotografia contemporània.


Toni Catany va viure a Barcelona des dels anys seixanta, i és des d’aquí que es va projectar internacionalment. Estimava i vivia la ciutat intensament. Però alhora se sentia profundament arrelat a la seva terra natal de Llucmajor, on passava moltes temporades, tenia molts amics i volia culminar la seva vida dedicant-se a la Fundació que estava creant i que era el destí previst per al seu llegat. La Fundació Toni Catany de Llucmajor havia de ser un espai que acollís també tallers on artistes de la fotografia d’arreu de món poguessin formar-se, experimentar i crear. Era el gran projecte central d’aquesta etapa de la seva vida, pel que va lluitar fins a aconseguir que l’administració estatal i el Consell de Mallorca aprovessin la dotació necessària. El seu disgust quan la promesa es va incomplir per part de les institucions esmentades li va causar una gran tristesa, que ell mateix va fer pública en una carta oberta publicada en alguns mitjans de Mallorca.


La tenacitat de Toni Catany i la passió que sentia pel seu treball el varen portar a preparar no obstant una magnifica exposició a la Box Galerie de Brussel·les el proppassat mes de maig. Sobre aquesta mostra es va publicar el darrer llibre de l’artista, fins ara. Fou també en aquelles dates quan varem acordar amb Toni que presentaríem a Trama, el 29 d’octubre, una part l’obra exposada a Brussel·les, juntament amb altres peces de la mateixa sèrie creativa.


Preparar aquesta exposició amb en Catany durant aquests darrers mesos la Galeria Trama s’ha permès gaudir intensament de la seva personalitat i la seva obra, deixant-nos un record inesborrable. Aquesta exposició ha adquirit doncs un especial significat per a moltes persones que, des de diferents àmbits del món de l’art i la cultura, tenim en molt alta estima la figura de Toni Catany, i que l’enyorarem per molts motius.


“Altars profans” és una exposició basada en el treball més recent de l’artista, i consisteix en una sèrie de 25 fotografies centrades en bodegons composats per objectes diversos i peculiars: alguns procedents dels seus viatges i acumulats al llarg de la seva vida. Tots aquests objectes eren símbols per a l’artista, elements que envaïen el seu dia a dia i que eren particularment estimats per ell perquè havien esdevingut objectes de la memòria, records llunyans de la seva infantesa...


De la sèrie de fotografies que formen l’exposició, vuit estan editades en platinotípia, una tècnica especialment estimada per l’artista i valorada pels col·leccionistes, ja que desprèn una bellesa excepcional i es troba entre els objectes inventats per l’ésser humà més permanents que existeixen. Una fotografia impresa en platinotípia pot durar milers d’anys, pot perdurar fins i tot més que el propi paper on s’hagi imprès. Es tracta d’una tècnica molt exclusiva, d’un cost molt elevat i especialment complexa per treballar, però que deixa entreveure el domini absolut de la tècnica fotogràfica per part de l’artista. La resta de les obres estan editades en tiratge giclée, algunes en color i altres en blanc i negre.


En totes elles hi ha el millor de Toni Catany, el seu món i una part de la seva biografia. Hi trobarem una sensibilitat i una força expressiva que ens emocionaran. Hi tornem a veure l’artista fidel a si mateix i alhora capaç de sorprendre’ns....


Toni Catany (1942 – 2013) és un dels grans mestres de la fotografia contemporània, reconegut a nivell nacional i internacional, guardonat en diverses ocasions amb premis de gran prestigi: Premi nacional d’arts plàstiques (Generalitat de Catalunya) Premi nacional de fotografia (Ministeri espanyol de cultura), Cavaller de l’Ordre de les Arts i les Lletres (Ministeri de cultura Francès). Ha exposat regularment en galeries, centres d’art, fundacions i museus de tot el món: Barcelona, Tòquio, Brussel·les, Paris, Madrid, Caracas, Nova York, Liverpool, Houston, Bilbao, Atenes etc. Entre les seves nombroses exposicions individuals, destaquen l’antologia que el Museu Nacional d’art de Catalunya (MNAC) va dedicar-li l’any 2000.


A la imatge, "Altar profà 39" de Toni Catany.


 

Et poden
Interessar
...

PERICO_PASTOR_Expo-maig