canal-mnactec-1280-150

Exposicions

"La Línia P al descobert" de Guillem Vidal al MUME

\
bonart la jonquera - 18/12/13

La secció Art i memòria. Propostes artístiques contemporànies del Mume (Museu Memorial de l'Exili" de La Jonquera dedica el seu espai al projecte La Línia P al descobert, de Guillem Vidal, que es podrà visitar fins al 8 de gener del 2014.

La proposta de Guillem Vidal, dissenyador gràfic i fotògraf, arrenca l’estiu del 2012, quan els incendis a l’Empordà van deixar al descobert els búnquers del franquisme.

L’estat major de l’exèrcit del general Franco, entre el 1944 i el 1955, va iniciar la construcció d’una gran línia defensiva que creuava els Pirineus. La seva funció era protegir el règim dictatorial d’una invasió eventual dels aliats i dels resistents antifranquistes exiliats durant i després de la Segona Guerra Mundial. Es va anomenar popularment la Línia P, Gutiérrez, Pérez o Franco, i per causes diverses va quedar inacabada.

El projecte de Guillem Vidal ressegueix i redescobreix les traces deixades en el paisatge per aquestes construccions defensives, que com a fantasmes del passat emergeixen després del gran incendi forestal.

Sota el títol La Línia P al descobert, el projecte recull set imatges en blanc i negre que se situen entre el reportatge documental i la mirada poètica sobre el territori.

El búnquer és la metàfora més visible d’un règim tancat en si mateix. L’historiador Josep Clarà va documentar la construcció de prop de 3.000 búnquers a la zona del Pirineu català.

El pas del temps i de la història deixen vislumbrar ara aquestes obres de caire faraònic, les quals ens recorden l’obsessió per un sentit defensiu, gairebé paranoic.

Les fotografies que componen La Línia P al descobert revelen allò que en altres llocs queda camuflat pel bosc i oblidat per la memòria. 

A la imatge, "Búnquer d'observació del Centre de Resistència 22, sota les ruïnes del castell de Mont-roig II" de Guillem Vidal.

La-Galeria-201602-recursEude, generic

Et poden
Interessar
...

DP_Bonart-1280x150px