canal-mnactec-1280-150

Exposicions

Miquel Navarro i Eduardo Chillida, diàleg d'escultors a l'IVAM

Miquel Navarro i Eduardo Chillida, diàleg d\'escultors a l\'IVAM
bonart valència - 21/12/13

L'IVAM, ha instal·lat a la sala permanent Miquel Navarro, l'obra Mesa d'Omar Khayyam, 1983 d'un dels escultors mes destacats del Segle XX, Eduardo Chillida propiciant, d'aquesta manera, un diàleg entre ambdós processos creatius. Aquesta iniciativa tindrà continuïtat amb l'obra d'un altre escultor del ferro, Martín Chirino, amb la qual l'escultor valencià mantindrà, també, un diàleg artístic. 

La Taula d'Omar Khayyam, actualment en dipòsit en l'IVAM, pertany a la Fundació Telefònica. A través d'aquesta escultura, Chillida ret homenatge a Omar Khayyam, matemàtic, astrònom i poeta persa que va viure en la transició del segle XI al segle XII. La taula adquireix en Chillida connotacions de treball, d'experimentació, com si l'escultor construís l'espai adequat perquè l'homenatjat continuï treballant, avançant en les seves investigacions. En aquest cas, posa la taula a la disposició de l'erudit persa, en un acte que reconeix les aportacions de Khayyam al món científic i literari.

L'escultor invertia molt temps a decidir les formes adequades per homenatjar a cada personatge, buscava posar en relació la matèria, els volums, amb la labor i les aportacions d'aquells a els qui dedicava cada obra. En la Col·lecció d'art de Fundació Telefònica, poden veure's una altra de les taules que Chillida va dedicar a Omar Khayyam, la qual cosa adona de l'admiració que l'escultor basc sentia per l'astrònom persa. Ambdues van ser realitzades en acer tallin en 1983, el mateix any en el qual va ser nomenat Membre Honorari de la Royal Academy of Arts de Londres. Les taules es conceben com a volums plans en el centre dels quals l'artista perfora l'acer per aconseguir espais buits pels quals es filtra la llum, creant un joc de llums i ombres que perllonga l'abast espacial de la forma escultòrica.

L'IVAM va inaugurar el passat mes d'octubre una sala permanent dedicada a Miquel Navarro (Mislata 1945), conformada per una àmplia selecció d'obres datades entre 1964 i 2004 procedents de l'extraordinari fons reunit després de la donació realitzada en 2005 per l'artista, consistent en més de 532 obres -entre pintures, escultures, dibuixos i instal·lacions de tots els períodes de la seva trajectòria- que va convertir a l'IVAM en el museu de referència per a la investigació de l'obra d'aquest creador.

La mostra inclou els seus primerencs dibuixos i pintures, escultures de petit i gran format, i quatre de les seves instal·lacions en les quals l'artista reinterpreta el tema de la ciutat. Així mateix, subratlla aquells àmbits d'investigació que millor han definit el treball de l'artista durant més de quaranta anys: el cos humà i la seva relació amb l'arquitectura, el desig com a motor de la creativitat i la construcció de la ciutat. 

thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021SS_Bonart-180x180-Online

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88