Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

Les assegurances a la premsa gironina al Col·legi de Periodistes

Les assegurances a la premsa gironina al Col·legi de Periodistes
bonart girona - 17/01/14

La Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya acull l’exposició “1812-2012: dos segles d’assegurances a la premsa gironina”, organitzada i produïda pel Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Girona. La mostra recull els aspectes més destacats i curiosos de les informacions que han aparegut sobre el sector de les assegurances a la premsa gironina durant aquests dos-cents anys.

Aquesta exposició -sorgida de la inquietud i la curiositat del mediador d’assegurances Abraham Simon, que havia anat recopilant informació del fons de l’Arxiu Municipal de Girona- es va presentar en la inauguració de la 39a Setmana Mundial del Mediador d’Assegurances, l’octubre de l’any passat.

La primera notícia que es recull es va publicar el 12 de gener de 1812 a la Gazette de Gironne, un periòdic estrenat deu dies abans i que es publicava en dos idiomes: francès i català (el primer número), i francès i castellà (a partir del segon).?“1812-2012: dos segles d’assegurances a la premsa gironina” inclou també notícies i anuncis publicats a capçaleres com El Postillón, La Nueva Lucha, Diario de Gerona de avisos y noticias, Diario de Gerona 1889, El Norte, L’Autonomista, El Pirineo, Los Sitios de Gerona, Punt Diari, Diari de Girona o La Vanguardia.

Parant una mica d’atenció a l’exposició, trobareu notícies com la de l’agent d’una companyia d’assegurances de Hartlerd, que l’any 1893 va defraudar l’empresa fent pòlisses a nom de persones imaginàries a les quals després matava per cobrar ell els diners; o la de la dona francesa que el 1930 va fingir la seva pròpia mort per fer-se amb el mig milió de francs de la seva assegurança de vida.

Entre els múltiples anuncis que s’han recollit en l’exposició destaquen els que ofereixen feina. Al 1903 es demanava un “bon agent d’assegurances, amb coneixements d’aritmètica i bons antecedents”; l’any 1934 se sol·licitava una “persona culta, de garantia moral i disposada a treballar a Girona”, i el 1983 el Colegio de Agentes de Seguros de Girona buscava una “persona dinàmica amb coneixements administratius per portar la responsabilitat del centre” que fos “varó” i estés “lliure del servei militar”.

“1812-2012: dos segles d’assegurances a la premsa gironina” es pot visitar fins al 28 de febrer a la seu de Girona del Col·legi de Periodistes (de dilluns a divendres, de 10 a 13h, i també els dimecres a la tarda, de 16 a 19h).

JP_Bonart-180x180-Online_inclassificables

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1