Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Notícies

Changing Tracks transforma antics trams de tren en espais d’art contemporani

Changing Tracks transforma antics trams de tren en espais d’art contemporani
bonart barcelona - 04/02/14

El projecte europeu Changing Tracks (www.changingtracks.eu) d’arts visuals i digitals contemporànies transformarà antics traçats ferroviaris de Girona, Tortosa i Olot en espais de exposició artística a l’aire lliure per acostar l’art contemporani cercant la complicitat ciutadana. Ho farà  a partir de la mirada de l’arquitecte català Xevi Bayona, l’artista irlandesa Aideen Barry i el creador britànic Noah Rose. Les obres es podran començar a veure durant la propera primavera i l’estiu, primer a Catalunya, i després al Comtat de Mayo, a Irlanda,  i al Comtat de Northamptonshire, al Regne Unit. El projecte té el suport del programa europeu gestionat per l’Agència Executiva a l’àmbit de l’Educació, Cultural i Audiovisual.

La intenció principal de Changing Tracks és involucrar nous públics per a l'art contemporani mitjançant la col·locació de les obres en espais d'exposició i d’exhibició no tradicionals, eliminant així les barreres a la participació i proporcionant oportunitats per atreure una àmplia gamma d'usuaris d'oci i recreatives.

El representant català és l’arquitecte i projectista d’Olot Xevi Bayona (www.xevibayona.com), reconegut per les seves espectaculars instal·lacions d'arquitectura efímera. El seu projecte per a Changing Tracks vol mostrar com el pas del ferrocarril va transformar el paisatge i la vida dels ciutadans. Ho farà amb una actuació protagonitzada per la llum i el color titulada “Ombres de memòria”. Estarà situada just en el pont del ferrocarril de Tortosa, de 230 metres de longitud i que uneix els dos marges del riu Ebre.

Es tractarà d’un embolcall temporal que desdibuixarà la contundència metal·lúrgica del pont amb una lona perforada capaç de d’atrapar la llum del seu darrera i que mostrarà les siluetes, ara ja no del fum dels trens o del ritme dels vagons  si no del pas de les bicicletes i persones. Una membrana retro-il·luminada amb focus emfatitzarà el contrallum i permetrà ser l’escenari per a les siluetes que explicaran el canvi d’ús de la via fèrria ja sigui pels caminants o bé per possibles intervencions artístiques puntuals.

L’artista que ha escollit Irlanda és Aideen Barry (www.aideenbarry.com), que utilitza com a recurs artístic formats tan diversos com el cinema, les performance, el dibuix i l’escultura, sempre per explorar el comportament humà en situacions d’ansietat o que es mouen entre la diversió i el malestar. Barry ha trobat la inspiració per la seva aportació a Changing Tracks en una obra del segle XIX, “Consells per a senyores viatgeres”. Crearà un recorregut personal integrat per més de 30 obres de vídeo en format stop-motion i que estaran ambientades en diferents indrets del Regne Unit, Irlanda i Espanya. La seva instal·lació, que s’ubicarà a Olot en el tram del carril-bici que va des de les Fonts de Sant Roc fins Les Preses per l'antic traçat del carrilet, suposarà una particular guia on l’espectador intervindrà en l’elecció del viatge de la protagonista que l’artista irlandesa situa en el centre del seu relat, convidant als espectadors a interactuar amb el projecte artístic que ha imaginat. L’obra culminarà amb la publicació d’un llibre.

Per la seva banda, l’anglès Noah Rose (www.noahrose.co.uk) és un enamorat de les complicitats i les reaccions que provoca construir obres d’art a espais públics. De fet, ha exposat projectes a espais oberts a més de 80 poblacions de tota Europa. La seva pràctica artística abasta l'escultura, el dibuix i una sèrie de treballs en tres dimensions que inclou tipografia escultòrica, metal·lúrgia arquitectònica, mobiliari urbà i la micro-arquitectura per centrar-se en objectius com el significat de la memòria o la història i l’herència.

En aquest cas, per Changing Tracks, utilitzarà un tram del carril bici de Girona per construir el que denomina “Museu dels esdeveniments interconnectats”. Es tracta d’una instal·lació escultòrica conformada per una sèrie de “gabinets 'esdeveniments", cadascun un objecte escultòric utilitzant materials trobats a la zona. Cada contenidor s'establirà una mica lluny de l'anterior i el conjunt funcionarà com un museu/galeria a l'aire lliure al llarg d'una ruta lineal. A l’interior es mostraran diferents objectes i històries diferents entre elles. La clau que uneix aquestes peces de museu potencialment dispars serà que es presenten com esdeveniments en lloc d'objectes estàtics.

Changing Tracks ha rebut finançament de l’Agència Executiva a l’àmbit de l'Educació, Audiovisual i Cultural de la Comissió Europea (EACEA), com a part del Programa Cultura de la UE 2007-2013, i el porten a terme el Consell del Comtat de Northamptonshire, el Consell del Comtat de Mayo i el Consorci Transversal, Xarxa d'Activitats Culturals, que comptarà amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per al desenvolupament del projecte al nostre país.

DP_Bonart-180x180Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal