Bonart_banner-1280x150_FONS-AVUI-90

Exposicions

Josefa Tolrà exposa a la sala de Can Palauet

Josefa Tolrà exposa a la sala de Can Palauet
bonart mataró - 28/02/14

Josefa Tolrà (Cabrils, 1880-1959), pintora i mèdium de Cabrils, va ser anomenada per Cirici-Pellicer “la meravellosa dibuixant Pepeta de Cabrils”.

La sala d’exposicions de Can Palauet presenta, 54 anys després de la seva mort, la mostra Josefa Tolrà. Dibujo fuerza fluídica. 

Josefa Tolrà. Dibujo fuerza fluídica, que es podrà visitar fins al mes de març, està comissariada per Pilar Bonet, que, juntament amb Sandra Martínez, Dani Montlleó i Eulàlia Salvador, han realitzat la recerca, investigació i documentació de l’obra exposada.

Josefa Tolrà va començar a pintar quan tenia 60 anys. Tolrà escrivia i dibuixava només com a mediadora entre el món material i l’espiritual. Molts dels seus dibuixos estaven signats igual que el títol de l’exposició que ara recull el seu treball, Dibujo fuerza fluídica. Les seves composicions i escrits van sorprendre pintors i poetes com ara Joan Brossa, Modest Cuixart i Antoni Tàpies, entre d’altres.

A la mostra s’exhibeixen dibuixos i llibretes que escrivia quan estava en trànsit mediúmic, uns mocadors brodats i una entrevista amb Maria Tolrà, la seva neboda. L’exposició també inclou un vídeo inèdit enregistrat el febrer del 1998, en què Joan Brossa explica com va conèixer la vident i artista.

Josefa Tolrà. Dibujo fuerza fluídica està dividida en cinc apartats: Narrar el verb, amb escrits i il·lustracions de les llibretes de Tolrà; Obrir els ulls, que recopila dibuixos de paisatges, llegendes, històries, mites i diferents personatges; Teixir els fils, que descobreix la faceta manual de la Josefa; Fer el silenci, que mostra quadres amb escenes bíbliques, i finalment, Tancar els ulls, com a element central de l’univers mediúmic de Tolrà.

La mostra es pot visitar fins al 30 de març del 2014.

Impremta Pages - banner-180x178JP_Bonart-180x180-Online_

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px