banner-oro-1280x150

Exposicions

El Castell de Bellver acull l’exposició “El Monestir de Cabrera s V-VIII dC”

El Castell de Bellver acull l’exposició “El Monestir de Cabrera s V-VIII dC”
bonart palma - 14/03/14

El tinent de batlle de Cultura i Esports, Fernando Gilet, acompanyat pel tinent de batlle de Medi Ambient i Infraestructures, Andreu Garau i el tinent de batlle d'Urbanisme i Habitatge, Jesús Valls, ha presentat al castell de Bellver l'exposició "El Monestir de Cabrera s.V-VII dC".

L'exposició recorda l'existència d'un monestir de monjos que ha estat possible recuperar gràcies als esforços de recerca realitzats des de fa 15 anys per equips d'arqueòlegs i investigadors, coordinat des de l'Ajuntament de Palma.

La mostra recull els descobriments més significatius de tots els treballs arqueològics realitzats que es contextualitzen al món del monacato cristià dels segles V al VIII dC, una època en què les Illes Balears van formar part, primer del territori del Regne Vàndal i a continuació de l'Imperi Bizantí.

L'acte de presentació de l'exposició ha comptat amb la presència de Montserrat Fernández, sotsdirectora de l'Organisme Autònom Parcs Nacionals; la directora general de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic del Govern dels Illes, Neus Lliteras; Mateu Riera, codirector de les excavacions i comissari de l'exposició i Magdalena Riera, arqueòloga municipal, codirectora de les excavacions i comissària de l'exposició.

Fernando Gilet, després d'agrair l'esforç i la col·laboració de les institucions i les diferents àrees de l'Ajuntament de Palma perquè aquesta exposició sigui una realitat, va destacar que la mostra “té com a objectiu principal, a més del seu valor històric, augmentar i dotar de contingut l'oferta cultural del castell de Bellver”.

El tinent de batlle va recordar que, a més de l'exposició, “es té previst realitzar activitats paral·leles com a visites guiades, tallers familiars, cicles de conferències i una dramatització sobre els personatges que van habitar Cabrera”. Finalment, Fernando Gilet, va agrair la col·laboració d'empreses com el Banc de Santander, la denominació d'origen del vins de Binissalem i al Museu de Mallorca i Consell de Mallorca perquè aquesta exposició, que romandrà oberta fins al 15 de juny, pugui ser visitada pels ciutadans i els turistes.

El tinent de batlle de Medi ambient, Andreu Garau, per la seva banda, va incidir que amb aquesta exposició “s'ha pretès apropar als ciutadans la història de Cabrera i posar en valor les troballes històriques producte de les recerques arqueològiques desenvolupades”. Andreu Garau va fer referència al fet que, com a complement a l'exposició, s'ha editat un vídeo que té un àmbit educatiu i turístic d'uns 25 minuts que sota el títol “Cabrera, el cor de la Mediterrànea” mostra la història, geografia i mitjà natural de l'arxipèlag.

El tinent de batlle d'Urbanisme i Habitatge, Jesús Valls, va indicar que Urbanisme ha aprovat i dotat econòmicament un projecte de recerca titulat “Recuperació, consolidació i musealización de monestir bizantí de Cabrera”.

El tinent de batlle va recordar que les aportacions de l'Ajuntament de Palma han ajudat a l'execució dels treballs de recerca que han finalitzat amb aquesta exposició.

La sotsdirectora de l'Organisme Autònom Parcs Nacionals, Monserrat Fernández va fer especial esment al compromís de continuar recolzant les actuacions que s'executin al parc nacional de Cabrera, i va afegir que des de l'any 2006, han aportat més de dos milions d'euros. Monserrat Fernández va reiterar que “és necessari conservar el patrimoni cultural i arqueològic, per la qual cosa el nostre compromís és el de continuar ajudant a la conservació d'aquesta àrea natural”.

Neus Lliteres va reiterar la voluntat del Govern balear de conservar i millorar la gestió del parc nacional, mentre que els comissaris de la mostra infomaron sobre el procés de recerca i arqueològic que ha conduït al fet que les troballes obtingudes es puguin mostrar en aquesta exposició.

A la imatge, il·lustració d'Enric Ragnar.

Nial nou-180x178thumbnail_Centre Pere Planas nou 2021

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1