banner-oro-1280x150

Notícies

La Tertúlia Bohèmia: “L’album de Felipe Clarasó”

La Tertúlia Bohèmia: “L’album de Felipe Clarasó”

La Tertúlia Bohèmia sitgetana reunida com cada dijous en l’àmbit de la ludoteca Doctor Game de la societat recreativa El Retiro va tenir l’ocasió de convidar Felipe Clarasó en qualitat de col·leccionista de dibuixos i dedicatòries reunits en un àlbum que va iniciar l’any 1999. Felipe Clarasó és net del famós escultor Enric Clarasó Daudí (Castellar del Vallés, 1857 – Barcelona, 1941), un artista que junt amb Santiago Rusiñol i Ramon Casas formava una mena de Santíssima Trinitat del modernisme català,  a través de les tertúlies a la cerveseria Els Quatre Gats mantingueren encesa la flama de l’art modern realitzant i creant el Cau Ferrat de Sitges, temple laic de la religió de l’art. D’altra banda Noel Clarasó (Barcelona, 1899  - 1985),  pare del nostre convidat, fou un escriptor i  guionista molt recordat pels reculls de cites i humorismes que el van fer cèlebre. Noel Clarasó va viure a Sitges, casi davant per davant del Xiringuito on escrivia regularment les seves cròniques i articles que publicava a La Vanguardia.

L’àlbum de Felipe Clarasó deu el seu origen a un altre quadern de signatures que fa anys estava disposat al bar Gustavo, al passeig de la Ribera, i que reunia dedicatòries de diversos artistes i persones més o menys cèlebres que eren client habituals d’aquell animat racó de la Fragata. A partir d’aquest precedent Felipe Clarasó va iniciar el seu propi àlbum demanant a Manuel Blesa la primera de les col·laboracions, un dibuix que remet a una fotografia de l’escultor Enric Clarasó, avi del nostre convidat, en el seu estudi. La llista d’aportacions segueix amb la signatura, dedicatòria i dibuix d’Andreu Avel·lí Artís i Tomàs (Barcelona, 1908 – Sitges, 2006) qui fou cronista de la ciutat de Barcelona així com escriptor que adoptà el pseudònim de Sempronio.  L’àlbum continua amb Nené Muntaner, gran aquarel·lista ja traspassada i mare de la també artista pintora Blanca Benítez. Altrs pàgines han estat realitzades cada una emprant el seu estil i mostrant el seu temperament: Mª Dolors Rubió “Maloles”, artista sitgetana adscrita a la nòmina dels pintors de la galeria d’art Àgora 3, al carrer nou de Sitges en veïnatge amb el anomenat anteriorment bar Gustavo.

Molts d’altres artistes com Florència Coll, Aguilar Moré, Pablo Ermida, Joan Martí, Cristófol Almirall, Jordi Baijet Achón, Blanca Benitez, Blanca Bernis, Lluís Blay, Lluis Marcé, Mercé Sella, Joan Iriarte, Josep Maria Subrachs, Estrada Vilarassa, Sillué, Cesc, Joan Roca, Manolo Ecija, Miguel Condé, Lazaro Ferré, Agustí i Jordi Albors, Pierre Tchetverikoff i Alain Peron, Ramon Cenzano, Pilar Ramon, Mapi Panzano, Jesús Saumell, Vives Fierro, Blanca De Nicolas, Artur Duch  i Thomas de Marsay entre molts d’altres.  Felipe Clarasó va anar desgranant una a una les anècdotes que cada dedicatòria conté de què i el com van produir-se. No totes són d’artistes en el sentit literal de la paraula hi ha la signatura i dedicatòria del molt honorable Sr. Jordi Pujol, president de la Generalitat de Catalunya durant vint-i-tres anys. També hi ha aportacions de futbolistes com Johan Cruiff i Eusebio. A més també hi té fitxat a Ildefonso Falcones, escriptor de La Catadral del Mar entre d’altres novel·les d’èxit. Felipe Clarasó va voler finalment agrair a Blanca De Nicolas i a la Tertúlia Bohèmia l’agradós acull que va tenir fent-lo vèncer qualsevol reticència. Encara vàrem tenir temps per cercar un títol a aquest àlbum d’art sitgetà i comentar la 5ª edició del Wellcoming Spring que promou i organitza l’inquiet Rafa Ibañez amb F.M Sitges i restaurant Amore junt a l’hotel Alenti, el restaurant Lady Green i la Creu Roja de Sitges. Benvinguts i benvingudes a la primavera bohèmia sitgetana.                                                                        

banner-oro-180x180Impremta Pages - banner-180x178

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px