JP_Bonart-1280x150px-Online-

Biblioteca

“Soldats, guerrers i combatents dels Països Catalans” al Museu d’Història

“Soldats, guerrers i combatents dels Països Catalans” al Museu d’Història
bonart barcelona - 17/04/14

El dia 22 d’abril, la vigília de Sant Jordi, el Museu d’Història de Catalunya acull a les 19 h. la presentació del llibre Soldats, guerrers i combatents dels Països Catalans, del dibuixant Francesc Riart i de l’historiador Francesc Xavier Hernàndez. Editat per Rafael Dalmau Editor, aquest llibre és quelcom més que un manual d’uniformologia; es tracta d’un estudi d’història, centrat en els Països Catalans —territoris que durant segles han compartit solidaritats polítiques, culturals i militars—, que intenta generar coneixement sobre una part del passat inconscientment o conscientment amagada o ignorada.

Els uniformes i els equipaments de soldats i combatents responen i evolucionen a partir d’interaccions complexes i constitueixen un document excepcional per interpretar la història. La tecnologia, els recursos econòmics, les tradicions culturals i l’imaginari d’una societat s’evidencien en els vestits, les defenses i els complements dels seus guerrers i soldats. El coneixement d’aquests elements mena indefectiblement a una comprensió millor de les societats en el temps i l’espai.

Els Països Catalans, al llarg de la història, han encaixat processos de minoració política i cultural en els quals sovint el coneixement per la història pròpia ha estat políticament subordinat a les dinàmiques d’assimilació. Aquest menysteniment ha comportat l’ocultació o la negació de la història militar, que s’ha pretès políticament incorrecta o reservada als estats-nació decimonònics.

Soldats, guerrers i combatents dels Països Catalans és, per tant, una proposta innovadora tant perquè cobreix un buit historiogràfic, com perquè en la metodologia de recerca integra un rigorós i exhaustiu treball d’arxiu, el contrast crític de les fonts més diverses i les aportacions fetes des de l’arqueologia experimental i la recreació.

inclassificablesBaner-generic-180x180_

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px